Министерски съвет е готов да осигури машинно гласуване. Това обяви военният министър Стефан Янев след спешна среща с ЦИК за организацията на вота.

Изборната комисия ще проведе обществена поръчка за 13 000 машини. Ще има машинно гласуване и в чужбина, въпреки че това било сложно за организиране. Външно министерство е било уверено от ЦИК, че ще се подсигури машинния вот зад граница и няма да има проблем с вота на сънародниците ни.

Изборната комисия изцяло ще реши каква ще е обществената поръчка за машинния вот - дали ще купуваме машини или те ще са под наем.

Проблем пред машинния вот може да се окаже сертифицирането на машините. Търси се и външен сертификатор, ако у нас няма такъв.

Машинно гласуване навсякъде, ако съдът реши

Машинно гласуване навсякъде, ако съдът реши

Предизборната кампания ще започне на 24 или 25 февруари

Колко ще струва машинния вот ще стане ясно обаче от обявената от ЦИК поръчка. Кабинетът обаче ще търси начин да осигури финансирането.

МВР е в пълна готовност за вота, стана ясно още от думите на министър Янев. Отново съвместно за честността на вота ще работят МВР, ДАНС и прокуратурата.
МС и подчинените ни структури са в пълна готовност и пълна адекватна кооперация за всички произтичащи действия и това, което трябва да бъде направено, увери министър Янев.

На този етап нямаме никакви проблеми или нерешени въпроси, категоричен бе вицепремиерът.

И баба Гинка от село може да гласува машинно, категоричен Настимир Ананиев

И баба Гинка от село може да гласува машинно, категоричен Настимир Ананиев

Няма как да има недействителни бюлетини

Припомняме, днешното заседанието на правителството се наложи след като Върховния административен съд излезе вчера с решение за задължително осигуряване на машинния вот във всички избирателни комисии за следващите избори - предсрочния вот за Народно събрание на 26 март 2017 година.

Преди това от ЦИК взеха решение такова гласуване да се проведе само в 500 секции, колкото беше и на предишния вот експериментално. От Изборната комисия обаче обявиха, че ще се съобразят с решението на съда, когато има такова.
Делото срещу решението на ЦИК бе заведено по жалба на "Нова република" на Радан Кънев.