"Машинното гласуване улеснява изборния процес. И баба Гинка от село може да се справи с това гласуване". Това обяви реформаторът Настимир Ананиев пред news.bg в подлеза на една от големите метростанции в София - Сердика, където реформаторите организираха демонстрация как се гласува машинно.

Там бяха позиционирали машина, на която всеки желаещ можеше да опита как става. Раздаваха и листовки, в които са отбелязани предимствата на този вид упражняване на вота.

Съдът разпореди машинно гласуване навсякъде
Обновена

Съдът разпореди машинно гласуване навсякъде

ВАС отмени решението на ЦИК за 500 секции

Няма как да има недействителни бюлетини, заяви Ананиев, като изтъкна едно от положителните неща на машинното гласуване. По думите му с няколко натискания на бутона и с потвърждение на гласа гражданинът вече се е възползвал от това си право.

Според Ананиев, това отнема не повече от 10 секунди за хора, които вече са наясно как искат да гласуват.

Председателят на комисията първоначално натиска един бутон, който е при него, с което дава възможност на гражданина да упражни гласа си. След това човекът избира коя партия или коалиция подкрепя, избира и за кого ще даде преференцията си и на екрана вижда какъв е направения от него избор.

Манолова категорична, че машинно гласуване трябва да има навсякъде

Манолова категорична, че машинно гласуване трябва да има навсякъде

Иска администрацията „да запретне ръкави”

Ако е направил грешка, може да се върне назад и да си я поправи. Ако не - трябва само да натисне потвърждението. След това машината издава бележка, на която пише за кого гражданинът е гласувал. Бележката се сгъва и се пуска в урната. "Това е контролата, ако някой реши да обжалва резултата ", заяви Ананиев.

Накрая се издава и електронен протокол от гласуването от цялата машина, който може да се свери с бележките. Много от хората се притесняват, че няма да се справят. Искаме да покажем, че е лесно, обяви Ананиев. Единственото необходимо условие, според него, е хората да са грамотни и да могат да четат.

По думите му, повечето по-възрастни хора се спират да проверят уменията си. Младите са свикнали и покрай смартфоните бързо работят и на машината с тъчскрийна.

Екстрено търсят пари за машинното гласуване
Обновена

Екстрено търсят пари за машинното гласуване

МФ трябва да актуализира план-сметката

Запитан за проблема с осигуряването на машините за предстоящите избори, Ананиев припомни, че още м.г. реформаторите са повдигнали темата, а две седмици преди края на 43-то народно събрание са дали трибунка, за да напомнят на ЦИК за това нейно задължение.

Ананиев бе категоричен , че в закона е записано, че машинното гласуване трябва да се случи и ЦИК трябва да осигури тази възможност. Може и да не успее за цялата страна да се покрие с машини, но дори половината да бъде покрита, това ще е добър знак, смята реформаторът. Според него, всеки трябва да си свърши работата и някой да поеме лична отговорност.

Трябва да се подадат оставки в ЦИК и да се търси отговорност на хората, които не са си свършили работата, посочи пред news.bg реформаторът.

Притеснително е решението на ВАС за машинното гласуване, според Менда Стоянова

Притеснително е решението на ВАС за машинното гласуване, според Менда Стоянова

Нужна е обществена поръчка, която при обжалване може да се забави

По време на демонстрацията присъства и Стефан Митков, който е IT-мениджър на фирмата-доставчик на машините за гласуване. Той хвърли повече светлина по техническите детайли, гарантиращи сигурността на процеса. По думите му, машината е направена така, че да се визуализира в точно определен час, който ЦИК посочи за отваряне на изборния час.

Машината не може да бъде пусната по-рано или в друг ден, категоричен е специалистът. "Тя се пуска в точен ден и час, с точен ключ и с парола, които имат само членовете на СИК. Дори ние ги нямаме", изтъкна Митков.

По думите му, цялата информация е криптирана на такива нива, че самото разбиване на кода, ако са гении, би им отнело векове. Резултатите от машината се изпращат от СИК към РИК към фирмата-преброител. Тази информация в запечатан плик с подписи, деклариращи, че информацията от машината, която е на флашка, е достоверна.

При машинното гласуване няма изчезване на гласове, доволен Трайчо Трайков

При машинното гласуване няма изчезване на гласове, доволен Трайчо Трайков

Според Мартин Димитров машините могат да бъдат взети под наем

Митков подчерта, че при машинното гласуване има три вида контрол, които хартиената бюлетина не притежава.

Това са флашпаметта, разписката, която всеки гласоподавател получава и пуска в урната. Освен това само в края на деня машината може да се изключи. При изключването излиза дълга разписка с информацията.

"За мен е важно да мога да гласувам и да не ми отменят моя глас", заяви Атанас - възрастен мъж, който бе сред първите, пожелали да опитат как се гласува машинно.

Още лоши новини за ГЕРБ и БСП обещаха хората около Радан Кънев

Още лоши новини за ГЕРБ и БСП обещаха хората около Радан Кънев

Решението за машинното гласуване също е лоша новина за тях

Наложи се все пак да му бъде помогнато, тъй като човекът запита: "Къде е моята партия". В крайна сметка той упражни успешно гласуването и си тръгна доволен.

По време на демонстрацията в метростанцията бе видно, че има хора, които не само не желаят да пробват машинното гласуване, но са и противници на тази идея.