Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви обществена поръчка за машините за изборите на 26 март. Решението за откриването на процедурата е публикувано късно в петък на сайта на комисията.

Припомняме, че ЦИК бе принудена да обяви поръчката, след като Върховният административен съд (ВАС) я задължи да осигури машинно гласуване във всички избирателни секции, а не както първоначално бе предвидено само в 500.

В случай, че не се яви кандидат за участие в обществената поръчка, изборите ще се проведат по стария начин. Служебният премиер Огнян Герджиков обаче предупреди, че това ще доведе до проблеми и опити за касиране на вота.

Министърът на финансите преди няколко дни подчерта, че са длъжни да осигурят пари за машинното гласуване. 

Интерес към обществената поръчка за машинно гласуване очаква ЦИК

Интерес към обществената поръчка за машинно гласуване очаква ЦИК

До края на деня обявява решението си

ЦИК заявява общо 12 500 специализирани устройства за машинно гласуване. Те ще бъдат наети, а не купени. Офертите се приемат до 28 февруари. 

Прогнозната стойност на обществената поръчка е в размер на 12,5 млн. лв. без включен ДДС. Максималната стойност на обществената поръчка е 15 млн. лв. без ДДС.

ЦИК определя за отговорно лице главният юрисконсулт в дирекция "Администрация" в комисията Николай Желязков.

От комисията уточняват, че решението подлежи на обжалване пред ВАС в тридневен срок.

Пред БНР говорителят на ЦИК Камелия Нейкова изрази надежда машините да бъдат доставени в срок. Тя обясни, че в последните дни в комисията е имало обсъждане дали да бъдат купени или наети машините и е надделяло мнението за наемане.