Централната избирателна комисия (ЦИК) очаква интерес към обществената поръчка за машинно гласуване. Тя ще обяви решението си за поръчката в рамките на днешния ден. Това съобщиха от комисията на брифинг по повод предстоящите избори на 26 март.

Централната избирателна комисия е взела решение относно техническите изисквания за машинното гласуване.

Припомняме, че Върховният административен съд (ВАС) задължи ЦИК да организира машинно гласуване във всички избирателни секции. Първоначално комисията бе взела решение това да се случи само в 500 секции.

Съдът разпореди машинно гласуване навсякъде
Обновена

Съдът разпореди машинно гласуване навсякъде

ВАС отмени решението на ЦИК за 500 секции

От комисията изтъкнаха, че техническите изисквания са такива, че да гарантират сигурност на вота и да съхранят неговата тайната.

"Не смятаме да минаваме през трънаците. Затова са правени няколко експериментални машинни гласувания", коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Техническите изисквания към апаратната и програмната част на машинното гласуване не били публични. Очаква се те да бъдат обявени с обществената поръчка, за която ЦИК ще вземе решение в рамките на днешния ден.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев обяви, че в изпълнение на решение на ВАС машинно гласуване ще се проведе във всички избирателни секции.

Относно опасенията за въвеждането на машинно гласуване в цялата страна и в чужбина, Цветозар Томов бе категоричен, че ЦИК не е изразявала скептицизъм. "Той се среща в някои медийни коментари. Да видим. Ние смятаме, че ще представим условия, при които ще има интерес към поръчката", коментира той.

 

13 от 18 подали заявления партии са регистрирани в ЦИК за изборите
Обновена

13 от 18 подали заявления партии са регистрирани в ЦИК за изборите

На 3 е отказана регистрация, а една е заличена

По повод машинното гласуване и на въпрос очаква ли оспорване на изборните резултати, Томов коментира: "Основната наша задача на всички, които по някакъв начин участваме в изборния процес, е всеки българин да има възможност да изяви своята политическа воля на избори. Надявам се, че всички мислим така. Машинното гласуване е една допълнителна техническа опция за гласуване. Никой няма да бъде лишен от правото си на глас", заяви Томов.

Той допълни, че ще има 12 хиляди секции, в които ще се гласува и машинно, както предвижда Изборният кодекс. Цветозар Томов посочи, че все някъде ще възникне някакъв проблем. Ще спре токът или машинката ще откаже в някакъв момент, но резервната опция да се гласува с хартиена бюлетина винаги съществува.

"Аз не виждам абсолютно никакви притеснения в една страна, в която 100 години се гласува без машини, да твърдим, че ако някой, някъде не може да гласува машинно, а всички негови права на избирател са защитени, това да е поводът да се оспорват резултатите от изборите. В крайна сметка той ще има възможност да гласува както желае", коментира още Томов.