Министерство на финансите е длъжно да осигури пари за машинно гласуване. Това обясни финансовият министър Кирил Ананиев преди заседанието на Министерския съвет.

Припомняме, че съдът задължи ЦИК да организира машинно гласуване във всички избирателни секции. Още миналата седмица стана ясно, че предвидените в план-сметката средства за изборите няма да стигнат за машинно гласуване навсякъде. Те били предвидени за машини в 500 секции.

30-те млн. лв. няма да стигнат за машинно гласуване
Обновена

30-те млн. лв. няма да стигнат за машинно гласуване

Ако няма кандидат за обществена поръчка, се гласува само с бюлетини

С проекта на постановление се предлага вицепремиерът по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната, съгласувано с Централната избирателна комисия (ЦИК), да направят предложение на база на обществена поръчка и какъвто излезе резултатът, тази сума ще бъде включена в план-сметката, изтъкна Кирил Ананиев.

Съдът разпореди машинно гласуване навсякъде
Обновена

Съдът разпореди машинно гласуване навсякъде

ВАС отмени решението на ЦИК за 500 секции

"В проекта на постановление няма конкретна сума на базата на обществена поръчка. Това е отговорност на ЦИК", подчерта финансист номер едно.

Министърът на финансите е длъжен да осигури необходимите средства за изпълнение на тази обществена поръчка. "Длъжни сме да осигурим този ресурс", коментира Ананиев.

След правителственото заседание министър Ананиев обясни, че няма и да се определя допълнителна конкретна сума за машинното гласуване.

"Защото каквато и сума да се определи, тя ще окаже влияние и въздействие върху процедурата по обществената поръчка", обясни след правителственото заседание Кирил Ананиев в отговор на въпрос на News.bg. Нека да си мине тази процедура, нека да се сключи конкретният договор и сме длъжни да осигурим средства, подчерта той.

Външният министър не изключва опашки на изборите в чужбина

Външният министър не изключва опашки на изборите в чужбина

Докато има вписване на данните на ръка

Допълнителните средства ще дойдат от преструктуриране на разходите и/или трансфери по централния бюджет. Това е най-важната задача на правителството, категоричен бе финансист номер едно. Той не очаква да се удвои предвидената сума от 30 милиона лева за изборите.
Вече имаме опит с частично експериментално гласуване и нямаме основание да нарасне тази сума, освен с логистиката по по-големия брой машини,смята финансовият министър.