Спазени са всички изисквания както на Закона за обществените поръчки, така и нашите решения с приетите технически спецификации и условия за машинното гласуване. Не би следвало нашето решение да бъде отменено. Но все пак нека оставим преценката на съда - да реши дали всичко е спазено като процедура или не". Това коментира пред БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев относно жалбата, подадена в ЦИК за оспорване на процедурата по избор на изпълнител на машинното гласуване.

По думите му към 30 април договорът все още няма да е подписан. Той е сигурен в процедурата, но чак след като ВАС даде своето становище, тогава може да се сключи договорът. Според него това няма да повлияе на срока за доставяне на машините.

Андреев отбеляза, че нито при използването на машинно гласуване, нито при обработката на резултатите от хартиените бюлетини няма предаване на данни по интернет.

Жалба във ВАС заради решение на ЦИК за машинното гласуване

Жалба във ВАС заради решение на ЦИК за машинното гласуване

Три оферти бяха подадени за обществената поръчка за машините

Той е категоричен, че отчитането на резултатите и целият изборен процес не са подложени на влиянието на интернет средата и възможността от евентуални намеси.

Говорителят на ЦИК допълни още, че към момента ЦИК не е сигнализирана от районните избирателни комисия за проблеми с липса на предложения от партии и коалиции за попълване на съставите. Той подчерта, че до последния момент е възможно тези хора да бъдат сменяни в определени ситуации.

ЦИК обяви обществена поръчка за 3000 машини за гласуване за евровота

ЦИК обяви обществена поръчка за 3000 машини за гласуване за евровота

Максималната прогнозна стойност на обществена поръчка е сума в размер на 7 500 000 лева