Отмяната на машинното гласуване ще бъде огромна грешка и трябва да бъде спряно от гражданите.

За това настоя бившият депутат от "Реформаторския блок" и настоящ лидер на партия "Волт" Настимир Ананиев на дискусия на тема "Как да бъде успешно машинното гласуване на местни избори 2019?". 

И БСП иска да остане машинното гласуване

И БСП иска да остане машинното гласуване

НС да огледа внимателно сроковете за обществените поръчки иска Крум Зарков

За тази цел Ананиев призова всички партии, неправителствени организации и граждани, ако трябва да излязат на протест, но да спрат процеса на отмяна. Машинните резултати не могат да бъдат пипани и гласовете на гражданите са именно там, твърди Ананиев. 

Подготовката за машинното гласуване наесен да започне сега, предлагат на ЦИК

Подготовката за машинното гласуване наесен да започне сега, предлагат на ЦИК

Ниска използваемост, сгрешени протоколи и неотчетени преференции при машинния вот

Според него имало организиран саботаж срещу машинното гласуване, който вървял още преди провеждането на самите европейските избори.

От "Волт" предлагат въвеждане на 500 лв. санкция за председателите, зам.-председателите и секретарите на избирателните комисии, които не отразяват правилно преференциите. От партията са на мнение, че подобни прояви трябва да носят и наказателна отговорност.

По думите на Ананиев резултатът от изборите определя кой управлява и много от болежките на държавата и обществото са какво се случва в държавата

ЦИК не хареса машинното гласуване

ЦИК не хареса машинното гласуване

Машинното гласуване би затруднило изборния процес на местния вот

Припомняме, на 25 април стана ясно, че във ВАС е постъпила жалба срещу решение на ЦИК от 22 април 2019 г., с което е определен изпълнител за възлагане на обществена поръчка.

Поръчката е за наемане на 3000 специализирани устройства с инсталиран софтуер за машинно електронно гласуване, както и логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства по секционните избирателни комисии в страната.

Относно жалбата говорителят на ЦИК Александър Андреев заяви пред общественото радио, че изборът на изпълнител за машинното гласуване е законосъобразен.

В коментар за откритата от Комисията състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка омбусмана Мая Манолова запита защо наемът на машините за гласуване е колкото цената им.

На 16 април изтече срокът, в който могат да се подават оферти за предоставяне на машини за гласуване. В срока за подаване на предложенията постъпиха три оферти - от "Български машини за гласуване" ЕООД, "Лекс.Бг" АД и от "Сиела Норма" ЕАД.

Единствено тази на "Сиела Норма" е отговаряла на условията - максималната прогнозна стойност на поръчката да е до 7.5 млн. лева без ДДС.

На 8 май 2019 г. правителството отпусна допълнителни 9 млн. лева на Централната избирателна комисия за осигуряване на машинното гласуване на европейските избори.

Научавайки за цената на машините за гласуване общественият посредник Мая Манолова запита защо цената на наема им е колкото цената за тяхната продажба.

От ЦИК увериха, че са спазили закона при избора на изпълнител на обществената поръчка за доставка на машини за гласуване.

Методическите указания за машинното гласуване бяха приети шест днипреди самия евровот.