Не в машинното гласуване е проблемът, а в СИК. Това становище изрази омбудсманът Мая Манолова в парламента.

Тя дойде в законодателния орган с каси с кюстендилски череши, за да напомни по вкусен начин на законотворците, че й отлежават законодателни инициативи в парламента и затова общественият защитник настоява те да се придвижат. 

И БСП иска да остане машинното гласуване

И БСП иска да остане машинното гласуване

НС да огледа внимателно сроковете за обществените поръчки иска Крум Зарков

Настимир Ананиев иска машинното гласуване да се запази

Настимир Ананиев иска машинното гласуване да се запази

Иска санкции за членове на СИК, които не отразяват преференциите

Машинното гласуване показа лошата работа на СИК и лошата организация на изборния процес, не машините се издъниха, издъниха се СИК, категорична бе Манолова.

По думите й секционните комисии грешно са отчели вота на избирателите. Машините разобличиха хората в СИК, изтъкна общественият защитник. Именно секционните комисии правели грешките.

Манолова е притеснена, че се прави опит да се спре или редуцира машинния вот. Тя недоумява защо вместо да се купят машини за 9 милиона, се наемат за същата сума.

Според нея още от днес трябва да започне подготовката за машинно гласуване за местните избори.

Припомняме, на 25 април стана ясно, че във ВАС е постъпила жалба срещу решение на ЦИК от 22 април 2019 г., с което е определен изпълнител за възлагане на обществена поръчка.

Поръчката е за наемане на 3000 специализирани устройства с инсталиран софтуер за машинно електронно гласуване, както и логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства по секционните избирателни комисии в страната.

Относно жалбата говорителят на ЦИК Александър Андреев заяви пред общественото радио, че изборът на изпълнител за машинното гласуване е законосъобразен.

В коментар за откритата от Комисията състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка омбусмана Мая Манолова запита защо наемът на машините за гласуване е колкото цената им.

На 16 април изтече срокът, в който могат да се подават оферти за предоставяне на машини за гласуване. В срока за подаване на предложенията постъпиха три оферти - от "Български машини за гласуване" ЕООД, "Лекс.Бг" АД и от "Сиела Норма" ЕАД.

Единствено тази на "Сиела Норма" е отговаряла на условията - максималната прогнозна стойност на поръчката да е до 7.5 млн. лева без ДДС.

На 8 май 2019 г. правителството отпусна допълнителни 9 млн. лева на Централната избирателна комисия за осигуряване на машинното гласуване на европейските избори.

Научавайки за цената на машините за гласуване общественият посредник Мая Манолова запита защо цената на наема им е колкото цената за тяхната продажба.

От ЦИК увериха, че са спазили закона при избора на изпълнител на обществената поръчка за доставка на машини за гласуване.

Методическите указания за машинното гласуване бяха приети шест днипреди самия евровот.