Правителството отпуска допълнителни 9 млн. лева на Централната избирателна комисия за осигуряване на машинното гласуване на европейските избори. Това стана ясно на заседанието на Министерски съвет.

Така се обезпечава финансово изпълнението на § 39 от преходните и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс при произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2019 г., машинното гласуване да се произведе в най-малко 3 000 избирателни секции.

Средствата ще се осигурят за сметка на предвидените в централния бюджет за 2019 г. разходи за произвеждане на избори по Изборния кодекс.

ЦИК обяви обществена поръчка за 3000 машини за гласуване за евровота

ЦИК обяви обществена поръчка за 3000 машини за гласуване за евровота

Максималната прогнозна стойност на обществена поръчка е сума в размер на 7 500 000 лева

Припомняме, на 25 април стана ясно, че във ВАС е постъпила жалба срещу решение на ЦИК от 22 април 2019 г., с което е определен изпълнител чрез състезателна процедура за възлагане на обществена поръчка.

Поръчката е за наемане на 3000 специализирани устройства с инсталиран софтуер за машинно електронно гласуване, както и логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства по секционните избирателни комисии в страната.

Относно жалбата говорителят на ЦИК Александър Андреев заяви пред общественото радио, че изборът на изпълнител за машинното гласуване е законосъобразен.

В коментар за откритата от Комисията състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка омбусмана Мая Манолова запита защо наемът на машините за гласуване е колкото цената им. 

На 16 април изтече срокът, в който могат да се подават оферти за предоставяне на машини за гласуване. В срока за подаване на предложенията постъпиха три оферти - от "Български машини за гласуване" ЕООД, "Лекс.Бг" АД и от "Сиела Норма" ЕАД.

Единствено тази на "Сиела Норма" е отговаряла на условията - максималната прогнозна стойност на поръчката да е до 7.5 млн. лева без ДДС.

Изборът на изпълнител за машинното гласуване е законосъобразен, уверява Александър Андреев

Изборът на изпълнител за машинното гласуване е законосъобразен, уверява Александър Андреев

По думите му няма възможност за интернет намеса при отчитането на резултатите