В Централната избирателна комисия (ЦИК) са постъпили три оферти за предоставяне на машини за гласуване за предстоящите европейските избори. Това обяви говорителят на комисията Александър Андреев на брифинг пред журналисти.

На 16 април изтече срокът, в който могат да се подават оферти за предоставяне на машини за гласуване. В срока за подаване на предложенията са постъпили три оферти - от "Български машини за гласуване" ЕООД, "Лекс.Бг" АД и от "Сиела Норма" ЕАД.

До 20 април 2019 г. всички партии и коалиции могат да подават заявление за промяна на наименованието и състава на коалициите. До 23 април е подаването на документи за регистрация на кандидатските листи, а на 26 април започва предизборната кампания.

Тегленето на жребия за номерата в бюлетината ще бъде извършено на 24 април.

До настоящия момент регистрираните за европейските избори са 15 партии, 8 коалиции и 10 инициативни комитета. Вчера са постановени последните съдебни решение от ВАС, с което е отхвърлена жалбата на БСП за името на "Коалиция за теб България" и по отношение на един инициативен комитет, уточни Андреев.

До 12 часа в днешния ден са постъпили електронно и чрез Министерство на външните работи 2090 заявления за гласуване извън страната, от които не са приети 231. Постъпилите заявления чрез Министерство на външните работи и дипломатическите и консулските представителства са 138.

През миналата и тази седмица са приети решенията за условията и реда за гласуването на избирателите с увредено зрение и затруднено придвижване. Те биха могли да се възползват и да подадат заявление до 11 май за гласуване с подвижна избирателна кутия и други възможности, предоставени в Изборния кодекс.

От началото на насрочването на изборите до настоящия момент са постъпили 19 жалби, 15 от които срещу решения за назначаване на Районните избирателни комисии и 4 за регистрация на партии и коалиции.

В момента продължава и тече регистрацията на кандидатските листи на партиите, коалициите и инициативните комитети. Към момента са регистрирани 5 кандидатски листи, а общият брой на кандидатите, които са заявени са 59. От тях 4 са на кандидатски листи на партии и една на коалиция.

Освен това ЦИК е приела решение относно условията и реда за извършване на допитване до общественото мнение. Прието е и решение номер 160 за реда за предостяване и разходване на медийни пакети. Започнала е регистрацията на наблюдателите, които ще участват в изборите от страна на чужди неправителствени организации.