Омбудсманът Мая Манолова изпрати становище до ЦИК и народните представители с подробно разписани 14 мерки, които да гарантират успешното протичане на машинното гласуване на местните избори тази есен.

Поводът е организираната работна среща по поставени от Централната избирателна комисия проблеми, свързани с машинното гласуване.

Категоричното становище на омбудсмана е, че "бъговете" в системата са в резултат на лошата организация на изборната администрация, а не на машините.

Сред предложените стъпки за преодоляване на проблемите са ограничаване на промените в изборното законодателство преди избори, свикване на кръгла маса с всички участници в изборите, подобряване на разяснителната кампания на ЦИК за правата на избирателите и начините за гласуване.

Не машините се издъниха на евровота, а СИК-овете, отсече омбудсманът

Не машините се издъниха на евровота, а СИК-овете, отсече омбудсманът

Манолова е притеснена, че се прави опит да се ограничи машинния вот

В мерките се включват още публичност на критериите от ЦИК за одит на машините за гласуване, навременно публикуване на методически указания за работа в секциите с машинно гласуване, промяна в модела на обучение на представителите на РИК и СИК, както и опростяване на протоколите на СИК. 

Манолова настоява и за въвеждане на контролно преброяване на хартиените разписки от машинното гласуване за съответствието им с крайния машинен протокол с публична процедура.

Общественият защитник се противопоставя и на опитите за премахване на гласуването с машини и е категорична, че това може да рискува честността на изборите и да се изгуби и без това ниското доверие в изборния процес.

Манолова припомня, че ЦИК има задължението до края на юли да създаде постоянно действащо специализирано звено за техническо осигуряване и контрол на електронното гласуване, а до края на месец март 2020 г. да приеме пътната карта за произвеждането му.

По думите ѝ не станало ясно защо не се работи по проектът на Държавна агенция "Електронно управление" за дистанционното електронно гласуване, като той бил за 1,5 млн. лв. европейско финансиране. 

Настимир Ананиев иска машинното гласуване да се запази

Настимир Ананиев иска машинното гласуване да се запази

Иска санкции за членове на СИК, които не отразяват преференциите

Припомняме, на 25 април стана ясно, че във ВАС е постъпила жалба срещу решение на ЦИК от 22 април 2019 г., с което е определен изпълнител за възлагане на обществена поръчка.

Поръчката е за наемане на 3000 специализирани устройства с инсталиран софтуер за машинно електронно гласуване, както и логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства по секционните избирателни комисии в страната.

Относно жалбата говорителят на ЦИК Александър Андреев заяви пред общественото радио, че изборът на изпълнител за машинното гласуване е законосъобразен.

И БСП иска да остане машинното гласуване

И БСП иска да остане машинното гласуване

НС да огледа внимателно сроковете за обществените поръчки иска Крум Зарков

В коментар за откритата от Комисията състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка омбусмана Мая Манолова запита защо наемът на машините за гласуване е колкото цената им.

На 16 април изтече срокът, в който могат да се подават оферти за предоставяне на машини за гласуване. В срока за подаване на предложенията постъпиха три оферти - от "Български машини за гласуване" ЕООД, "Лекс.Бг" АД и от "Сиела Норма" ЕАД.

Единствено тази на "Сиела Норма" е отговаряла на условията - максималната прогнозна стойност на поръчката да е до 7.5 млн. лева без ДДС.

ЦИК не хареса машинното гласуване

ЦИК не хареса машинното гласуване

Машинното гласуване би затруднило изборния процес на местния вот

На 8 май 2019 г. правителството отпусна допълнителни 9 млн. лева на Централната избирателна комисия за осигуряване на машинното гласуване на европейските избори.

От ЦИК увериха, че са спазили закона при избора на изпълнител на обществената поръчка за доставка на машини за гласуване.

Методическите указания за машинното гласуване бяха приети шест дни преди самия евровот.

Манолова твърдо брани машинния вот

Манолова твърдо брани машинния вот

Грешките били от необучени членове на СИК