Правна комисия реши да не се гласува машинно за местните избори и оставя само хартиена бюлетина. Решението е прието на първо четене за промените в Изборния кодекс с 12 гласа "за" и 9 "против", съобщава НоваТВ.

Вчера ГЕРБ обявиха, че ще направят промени в Изборния кодекс, за да няма машинно гласуване на местния вот през есента. Становището е внесено в НС. Днес президентът издаде указ, с който насрочи местните избори за 27 октомври.

В правна комисия ГЕРБ са подкрепени от ОП и ВОЛЯ, а БСП и ДПС се против

"Ние, като управляващи, поемаме отговорността за нормалното провеждане на изборите. Ако не се случи по места, кой ще носи отговорност - Ние. Най-правилното решение е да проведем дебата след местния вот. Ние не трябва да оставяме тези избори на произвола, защото 12 хил. души не трябва да стават заложници", обяснява Александър Иванов от ГЕРБ.

От ИСИ искат да остане машинното гласуване

От ИСИ искат да остане машинното гласуване

То гарантира невмешателство от изборната администрация

ДПС коментира, че проблемът не е машинното гласуване, а преброяването след това и искат то да е машинно

"Позицията ни е против промените в Изборния кодекс за отмяната на машинното гласуване, искаме в СИК да няма броене от човешка ръчичка", коментира зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

"Ние искаме в СИК всички пороци, които има там вследствие на това броене, да бъдат избегнати. Затова сме отворени, ще се помъчим да потърсим различни варианти вместо машинно гласуване, машинно броене", допълва той. ДПС ще участва в дебатите на ГЕРБ веднага след изборите.

ЦИК не хареса машинното гласуване

ЦИК не хареса машинното гласуване

Машинното гласуване би затруднило изборния процес на местния вот

Според Хамид Хамид, ДПС ще участва в дебатите, за да изберат всички заедно най-подходящия модел за машинния вот. Той е съгласен с някои от критиките на БСП.

"Зарков е прав за това, че бяха положени много големи усилия машинните избори да бъдат компрометирани, и то бяха компрометирани доста успешно. ЦИК не трябва да бъде обвинявана. Тук държавата отиде за гъби, а ЦИК пишеше писма", коментира той.

"Ние сме единствената държава, която твърди, че електронното гласуване е по-скъпо от хартията. Проблемът не е в ЦИК този път, а в мнозинството в НС. Ние няма да подкрепим този закон. Единственото, което не ни е ясно, е - колко пъти можете да настъпите една и съща мотика за един мандат", обяснява депутатът от БСП Крум Зарков.

"Крайният резултат е "сталинистки подход" - има машини, има проблем, няма машини, няма проблем", допълва социалистът Филип Попов.

Мая Манолова: Машините не ядат кебапчета

Мая Манолова: Машините не ядат кебапчета

Омбудсманът посочи виновника за скъпото машинно гласуване - ЦИК

"Вие на конгреса на БСП с машини ли гласувахте", пита Емил Димитров-Ревизоро от ОП и допълва, че БСП си избират ръководството с хартиени бюлетини и няма оставки заради това.

"От всички с право 73% не са пожелали да го ползват, от 100 човека, които са имали машина в секцията, 73 не са искали да я погледнат", обяснява той статистиката на ЦИК за евровота и коментира, че държавата е похарчила и загубила 20 млн. лв.

Димитров призова Мая Манолова, ако иска да се лиши от 20 млн. лв. от своя бюджет и да ги отстъпи за машини на ЦИК.

Правосъдният министър Данаил Кирилов обясни, че е в правна комисия в лично качество, както и омбудсманът Манолова, но двамата са на противоположни позиции, Манолова категорично подкрепя машинния вот.

ГЕРБ отменя "скъпия експеримент" машинно гласуване

ГЕРБ отменя "скъпия експеримент" машинно гласуване

Предложението на ГЕРБ ще бъде подкрепено от ДПС

Според Манолова, при сложно гласуване по-добре се справят машините, отколкото членовете на секционните комисии.

За нея отказът от машинното гласуване е крачка назад от прозрачността, от модерността и от осигуряването на честността на изборния процес.

Кирилов, който преди да стане министър бе шеф на правната комисия коментира, че има резерви, какво се случва ако изчезване флашка с вота на избирателите.

"Решението за машинното гласуване беше повече политическо, което не означава, че е правилно и не следва да бъде ревизирано", допълва той.

Президентът насрочи местните избори за 27 октомври

Президентът насрочи местните избори за 27 октомври

Указът на държавния глава е на основание чл. 98, т.1 от Конституцията