"Машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лева." Такъв коментар направи омбудсманът Мая Манолова по повод решението на ГЕРБ да предложи отмяна "скъпия експеримент" машинно гласуване.

Припомняме, по-рано днес на брифинг в Народното събрание ГЕРБ обявиха, че внасят предложение за отмяна на машинното гласуване - причина е не само скъпоструващият вот, но и рискът изборите да бъде провалени. Предложението е ГЕРБ, заедно с Обединени патриоти и Воля. Очаква се подкрепа и от страна на ДПС.

Националният защитник предвижда, че след машинното гласуване ще бъде посечено и електронното гласуване.

Делчев обвинява ГЕРБ в многогодишен саботаж на машинното гласуване

Делчев обвинява ГЕРБ в многогодишен саботаж на машинното гласуване

Общественият отзвук ще е много-силен, ако чрез машините ударят честността и удобството на местния вот

Каква е истинската причина за отмяната на машинното гласуване, запита тя. Според нея истинската причина за отказа да се гласува машинно е фактът, че машините са разобличили кражбата на вот и нечестното съставяне на протоколи от СИК. Доказателството затова е на сайта на ЦИК. "Машините разобличиха кражбата на вот и недействителните гласове", повтори тя.

Манолова иска да знае при това положение законно признати ли са европейските избори при наличието на машинен вот? Признават ли за незаконни европейските избори? Националният защитник ще се включи в правната комисия в Народното събрание, за да опровергае вносителите на днешното предложение.

"Как можеш да накараш някого да иска честни избори", запита омбудсманът.

Проф. Константинов определи като трагичен опита с машинното гласуване

Проф. Константинов определи като трагичен опита с машинното гласуване

БСП вече постигна най-лошия си резултат на местния вот, смята той

Манолова припомни, че преди 10-тина дни предупредила, че започва кампания срещу машинното гласуване и се готви неговата отмяна. Тя изказа съжаление, че се е оказала права, и припомни и становището си, изпратено на 1 юли до ЦИК, с 14 спешни мерки, с които да се гарантира машинното гласуване за местните избори."Очевидно усилията да спасим машинния вот се оказаха напразни за властта", посочи Манолова. Тя определи като неверни аргументите, че машинното гласуване е малко използвано, че машинният вот е намалил действителните гласове и че ни чакали сложни местни избори.

По думите на Манолова не машините, а ЦИК оскъпил вота, като е наел машини на цената, на която би могла да ги купи. Виновникът за скъпия машинен вот е ЦИК, атакува омбудсманът.

Манолова отчете, че 54% от българските граждани са казали "да" на машинното гласуване. Въпреки липсата на разяснителна кампания, методически указания и пречките, заложени от някои СИК, в 310 секции с 3 000 машини са гласували повече от 50% от избирателите. В 340 секции между 40-50% от хората са гласували с машини, т.е. в 650 секции процентът на гласувалите с машини е над 40%, обобщи Манолова.

В 1129 секции имало неотчетени в окончателния протокол преференции. В 80 секции има неотчетени гласове за партии. Това са близо 40% от секциите, в които е имало машини. Това доказателство е очевидно в случаите, в които СИК е посочила в окончателния протокол по-малко гласове за дадена партия и за даден кандидат от подадените с машина, посочи Манолова.

С решението на ГЕРБ се отнема дадена вече възможност на българските граждани да гласуват бързо и удобно. Останалите аргументи са абсолютно несъстоятелни, подчерта националният защитник.

На въпрос служебна победа ли ще бъде това за управляващите при положение, че преди няколко дни беше гласувана поправката и за партийната субсидия, Манолова отбеляза, че институцията на омбудсмана е непартийна и политически изводи, анализи и прогнози нямало как да се направят.

"Това са стъпки за отменяне на права, възможности и на демократични придобивки на българските граждани", посочи Манолова, която ще обмисли какви възможности има, за да се противопостави. Тя изтъкна още, че машините показали по време на евроизборите как се отнемат гласове на партии и на кандидати. "Това е истината и аз не мога да я премълча", каза още Манолова и припомни, че на евроизборите повечето машини били в София и нямало никакъв проблем с тяхното транспортиране.

Манолова определи аргументите на ГЕРБ като "несериозни, които просто не издържат".

Припомняме, след решението на ГЕРБ, от опозицията също реагираха на пресконференция и заявиха, че е абсолютно неприемливо да се отмени машинното гласуване за местните избори. От БСП призоваха за силен отпор.

Понеже това е епизод пореден от сериала "Опраскване на Изборния кодекс" с голяма степен на достоверност може да предвидим какво ще се случи оттук нататък, заяви червеният депутат Крум Зарков.Заместник-председателят на БСП Кирил Добрев също реагира остро на решението на ГЕРБ, като запита как си представяте държавата да има суперкомпютър, а машина за избори да не може да функционира, подчерта Добрев.

БСП гледат сериала "Опраскване на Изборния кодекс"

БСП гледат сериала "Опраскване на Изборния кодекс"

Кирил Добрев предложи да върнем цветната бюлетина

Омбудсманът Мая Манолова е сред най-ревностните поддръжници на машинното гласуване, макар че тя остро атакува цената на наема на машините за евровота. Сред настояващите за въвеждане на машинния вот бяха и десните партии, които са извън парламента.

Въвеждането на машинно гласуване беше и едно от исканията на БСП, заради които те напуснаха парламента няколко месеца преди изборите.

ЦИК отчете след евроизборите през май ниска (средно около 25 %) "използваемост" на специализираните устройства в оборудваните с машини секции, стотици сгрешени протоколи и хиляди неотчетени преференции от машинното гласуване. На самите се избори се наложи повторно въвеждане на данните в ЦИК и извършените от ЦИК хиляди корекции.