Трагичен е опитът с машинното гласуване, който получихме от изборите на 26 май. При 40% от машините имаше грешка, 1200 устройства се издъниха. Това заяви председателят на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов пред Нова телевизия.

Според него, за да се избегнат проблемите с машинното гласуване, е необходимо, от една страна, да се увеличи съставът на Софийската общинска комисия на 61 души, и от друга страна - комисията да бъде разделена на три части и да събира документите на три различни места.

Разписките от машинно гласуване на евровота може да се броят в РИК

Разписките от машинно гласуване на евровота може да се броят в РИК

Закриват камерите в избирателните секции в неделя

Същевременно той смята, че проблемите с устройствата за гласуване не са се отразили на резултата от европейските избори. За местния вот ще се стигне до катастрофа, предвижда Константинов.

"Местните избори са нещо съвършено различно. На тях едно място в малък общински съвет е няколко десетки гласа. Малките кметове се избират с разлика от един, два, три гласа. Даже големи кметове на последните избори бяха избрани с разлика от няколкостотин гласа, а само на последните избори констатирахме разлика от 6000 гласа. Така че, ако този процес продължи, катастрофата е гарантирана", обясни той.

Румен Овчаров: БСП ще загуби местните избори

Румен Овчаров: БСП ще загуби местните избори

"Няма настроение в партията след всички тези неща, които се получават"

Той посочи, че БСП е единствената партия, която е подобрила резултатите си, но причината за това е "страшно лошият резултат от предишните избори".

Математикът и бивш член на ЦИК предвижда, че БСП ще подобри сегашното си положение на местните избори, защото тя загуби катастрофално тези избори през 2015 г. Според проф. Константинов БСП вече постигна най-лошия си резултат на местни избори в цялата си нова история.

Неговите очаквания са този фундаментално лош резултат да бъде леко подобрен. "Просто не може още един път да получи толкова лош резултат. Това е по-добър резултат, но на базата на един ужасен предишен резултат, така че нека да бъде точни", допълни проф. Михаил Константинов.

Нинова преглъща всичко, но не позволява да превземат БСП
Обновена

Нинова преглъща всичко, но не позволява да превземат БСП

"Ако се оттегля от поста, партията ще отиде разбита на местните избори", смята лидерът на БСП