"Всичко ще преглътна, но няма да позволя да превземат БСП. Всичко ще преглътна, в личен план понесох достатъчно бой. За пръв път аз казвам едно и правя друго. С това, че си върнах оставката, се опитах да минимизирам щетите за партията".

Това заяви в студиото на bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова, която на вчерашния конгрес на партията върна своята оставка и така спря вътрешнопартийните битки за оглавяване на левицата.

Нинова остава лидер на БСП

Нинова остава лидер на БСП

Имала много трески за дялане, но стилът й бил силов

Като причина да оттегли оставката си Нинова посочи, че ако се оттегли от поста, партията ще отиде разбита на тези местни избори. "Вчера никой от опозицията не излезе да говори. Имах два избора - или на инат да си подам оставката. Щеше да последва хаос, разправии, щеше да има опит да бъде овладяна партията от вътре. Другият - да си преглътна егото", обясни мотивите си Нинова.

Тя заяви, че стои зад думите си: "Първият носи отговорност", но преди да подаде оставка не преценила какви ще са последиците за партията.

"Стоя зад всяка една дума - първият поема отговорността, но сега ми се наложи първият да минимизира щетите. Опозицията не пожела честно състезание - блокираха всичко", каза тя по повод вътрешнопартийната опозиция.

БСП в спор "за" и "против" оставката на Нинова
Обновена

БСП в спор "за" и "против" оставката на Нинова

Нинова като локомотив дръпнала столетницата

"На социалистите, на членовете на БСП искам да им благодаря, че не се продадоха", каза Нинова. Тя отказа да назове кои са бизнесмените, пожелали да се месят във вътрешнопартийни дела. Помолена да разкаже подробности, тя даде пример, че делегат, който има кредит, е викан в банката и му е казано какво трябва да прави на конгреса иначе ще има проблеми с изискуемостта на кредита. Подобни действия тя определи като задкулисие, натиск над хората.

Запитана кой се е събирал по ресторанти, по кафенета, тя каза, че още неприета оставката й на конгреса, са се изявили новите кандидати за битката за наследството - спрягаха се 5-6 имена.

Нинова призова другарите от БСП да се ограничат с етикетите

Нинова призова другарите от БСП да се ограничат с етикетите

Витанов бил избран от червените евродепутати с тайно гласуване

"Дадох изход - да се излъчат кандидати, партията да избере по-добрия. Моята грешка е, че не прецених правилно последствията, не се случи да отидем на състезание", обясни тя ставащото в БСП.

По думите й две са причините да не се оттегля сега от лидерския пост в партията. Първата - "започна търговията за БСП - лобита, групи, бизнесмени да се събират, тръгнаха по структурите, да демотивират хорта, да ги натикат. Виждах как с дни се разсипва това, което правихме през последните 3 години. Не допусках това да стане", каза Нинова.

Като втора причина тя посочи реакцията на членовете на партията и симпатизантите - партията беше една седмица в ступор. Опозицията, беше едно мълчание и ступор. Този ступор прерастна в гняв - започнаха декларации, най-притеснителното беше, че членове и цели организации започнаха да връщат партийни книжки - това ме стресира. Няколко структури от страната, членове от Софийската организация връщаха партийни книжки - това ме притесни, не ме обърка, каза Нинова за процесите в БСП след като тя обяви, че се оттегля от лидерския стол.

За пръв път тя признава, че е имало връщане на партийни книжки, но не назова колко са.

За отношенията й със Сергей Станишев, Нинова обясни, че много пъти е правила опити да се изяснят, за сега не е срещала разбиране - нямаме идеологически различия, единственото ни различие е Истанбулската конвенция.

Припомняме, Станшев като лидер на ПЕС приема Истанбулската конвеция, а Нинова като лидер на БСП призова партията си да гласуват срещу ратификацията на документа.

Нинова призна, че със Станишев имат сложни отношения. Спорът ни е за промяна на статукво. Не е идеологически, не е и поколенчески, каза Нинова.

Запитана за думите на Татяна Дончева, че "БСП плаща цената на ерата Станишев", Нинова каза: "плащаме цена за минали грешки. И до ден днешен получаваме упреци за целувката с Местан, за Тройната коалиция - цялата атака беше насочена към миналото. Всичко беше връщане назад. Ще трябва да доказваме, че се променяме. Сега се чувствам в променена ситуация".

Като променена ситуация тя визираше както вътре в партията, така и в съотношението между останалите партии.

"Щях да приема критиките, ако тези телевизионни смелчаци се бяха изправили на конгреса. Нека тези неща дискутираме пред целия конгрес", заяви Нинова по адрес на телевизионно интервю на Атанас Мерджанов. "Това е негова позиция", каза тя.

За отношенията с президента Румен Радев тя каза: "От поканата ми да бъде наш кандидат до ден днешен отношенията ни са едни и същи".

Нинова описа случващото се в останалите партии - ДПС е в остър социален завой, влязоха на наш терен да искат по-ниско ДДС на лекарства. По този въпрос - ДДС сме на едно мнение - няма да се надпреварваме кой пръв го е казал, важното е да достигнем до този ефект - ще доведе до най-бедните, най-онеправданите.

Георги Първанов: БСП няма шанс с политиката на изолация

Георги Първанов: БСП няма шанс с политиката на изолация

По думите му за да ти повярват хората, трябва да имаш идеи за управление

Ситуацията след изборите е много различна. Направили са (ДПС) обективна преценка, че техните избиратели са от тези 2 млн. души, които живеят на прага. Партийната субсидия трябва да се намали, но не бива да е един лев, защото това означава край на многопартийната система в България, категорична е Нинова.

Относно партийната субсидия от БСП предложили диалог на другите партии, но не срещнали разбиране. Отговорът от ГЕРБ било предложението за 1 лев да е субсидията. Нашата оферта бе за разумен разговор, каза Нинова.

ГЕРБ няма за какво да приказват с БСП за субсидиите

ГЕРБ няма за какво да приказват с БСП за субсидиите

В писмото си до левицата те посочват, че вече са заявили позицията си по темата

Нинова каза, че сега партията има около 300-400 000 лева по сметка. На въпрос за липсващи пари от служебната каса тя каза: "е, стига". Представихме всички документи, в секретариата на конгреса - който се интересува да се запознае.

Запитана дали БСП би издигнала кандидатурата на омбудсмана Мая Манолова за кмет на София, Нинова каза: "първо трябва да разбера какво тя иска. Докато това не стане процес в партията за номинации, няма да казвам нищо". 

Проф. Константинов определи като трагичен опита с машинното гласуване

Проф. Константинов определи като трагичен опита с машинното гласуване

БСП вече постигна най-лошия си резултат на местния вот, смята той