ГЕРБ твърдо подкрепя решението на правителството за намаляването на партийните субсидии на 1 лев.

Това се посочва в писмо на партията до БСП по повод отправена покана от Корнелия Нинова за провеждане на среща, на която да се обсъди предстоящата промяна в размера на партийната субсидия.

От ГЕРБ изтъкват, че позицията им по темата вече е била ясно заявена по време на дебата и на гласуванията на предложението на Министерския съвет в Комисията по бюджет и финанси и в пленарна зала.

БСП покани колегите в НС да си поговорят за субсидиите

БСП покани колегите в НС да си поговорят за субсидиите

Ще се срещнат с ГЕРБ, ОП и ДПС

В писмото си те посочват още, "че съгласно Конституцията и Правилника на Народното събрание, всяка една законодателна промяна се обсъжда в парламентарните комисии и в пленарна зала. Там народни представители, граждани и неправителствени организации имат нужната трибуна, за да представят своите позиции по различни законодателни предложения".

В края на писмото от ГЕРБ подчертават, че не считат за нужно да провеждат допълнителна среща по темата.

Година и половина партиите връщат надвзетите субсидии

Година и половина партиите връщат надвзетите субсидии

След 31 декември 2020 г. започва да тече лихва

Припомняме, че по-рано днес в парламента депутатите приеха на второ четене без дебати промените в закона за политическите партии.  

Партиите трябва да върнат надвзетите субсидии до края на следващата година. Това реши правна комисия вчера.

След 31 декември 2020 година започва да тече лихва.

На 12 юни след дебати в пленарна зала предложението партийната субсидия да бъде намалена на 1 лв. мина със 117 гласа "за" и 90 "против". 

Информацията за нарушенията е подадена на 20 май 2019 г., в предаването "Шоуто на Слави" по bTV.

Партийната субсидия е трябвало да бъде 32 128 844 лв., но вместо това в бюджета е предвидена и реално изплатена субсидия от 38 684 384 лв. Това е с 6 519 540 лв. повече, информират от екипа шоуто.

По този начин партийната субсидия за получен глас вместо определените в бюджета 11 лв. е станал 13,23 лв. на глас.

Борисов: Има ли правителствено решение - не подлежи на коментар

Борисов: Има ли правителствено решение - не подлежи на коментар

Утре като ме срещнете да ме питате за армията и F-16, а днес за първия сняг

Според Закона за политическите партии, държавна субсидия се отпуска ежегодно от централния бюджет на политическите партии и коалиции, които са регистрирани в ЦИК за участие в избори. Условието е да са участвали в последните парламентарни избори и да имат избрани народни представители.

След като информацията бе публикувана, по нея се сезира и главният прокурор Сотир Цацаров.

В същия ден председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че няма нарушение при определяне на партийните субсидии.

Реакациите от страна на депутати в Народнотосъбрание бяха различни. Делян Пеевски от ДПС предложи партийната субсидия да бъде нулева. По този повод Борисов заяви, че когато има правителствено решение, то не подлежи на коментар. 

Два дни по-рано вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че субсидиите на партиите налагат и нетрадиционни решения. 

Борисов протягал ръка към Слави Трифонов с партийната субсидия от 1 лв.

Борисов протягал ръка към Слави Трифонов с партийната субсидия от 1 лв.

По думите на социалиста Стоян Мирчев зад предложението се крият големи проблеми за ГЕРБ и премиера

От "Воля" заявиха, че подкрепят намаляването на субсидиите. Войводите пък обясниха, че обмислят варианти за финансирането на партиите.

Преди това стана ясно, че министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен срок, за да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии.

От БСП обявиха, че са готови да върнат надвзетото, но отхвърлиха всякакви други въпроси. БСП поискаха и оставката на министър Горанов.

Преди седмица Слави Трифинов написа във "фейсбук" профила си, че Борисов се опитва да спаси Владислав Горанов и да удържи народния гняв с предложението партийната субсидия да стане 1 лв.

По този повод депутатът от БСП Стоян Мирчев заяви пред bTV, че Борисов протяга ръка към Слави Трифонов с партийната субсидия от 1 лв. 

Партиите връщат надвзетите субсидии до края на 2020 г.
Обновена

Партиите връщат надвзетите субсидии до края на 2020 г.

След това лихви