"Ще искаме оставката на финансовия министър Владислав Горанов за неправомерно изхарчени средства". Това обяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев на входа на централата на "Позитано" 20.

Той обясни, че има огромно напрежение в българското общество, породено от неправомерното харчене на държавни средства при разпределяне на партийните субсидии. Припомняме, че първо за увеличените партийни субсидии съобщи шоуменът Слави Трифонов след направено запитване по Закона за достъп до обществена информация. От сметките излезе, че всички партии са получили по 13,23 лв. на глас субсидия. Сезира се дори и главният прокурор Сотир Цацаров. След излизане на информацията от МС направиха корекции.

Вие искате 1 лев субсидия на глас, те си гласуват 11 лева и накрая получават 13,23 лв.

Вие искате 1 лев субсидия на глас, те си гласуват 11 лева и накрая получават 13,23 лв.

2,5 млн. българи, гласували "за" 1 лев субсидия, не били достатъчни, за да е валиден референдумът, а на предишните евроизбори за всички кандидати гласуваха общо 2 239 430 души

"Смятаме да търсим отговорност на министър Горанов, защото това е изцяло по негова вина. Отговорност се търси с искане на оставка", заяви Стойнев. По думите му левицата е готова да върне средствата, които се оказват надвзети.

Решението да се иска оставката на финансовия министър идва преди депутатите от БСП да се е върнали в парламента. Припомняме, че вчера късно вечерта Националният съвет на БСП взе решение за връщане на ПГ на левицата в парламента. Това стана след като лидерът на БСП Корнелия Нинова изненадващо подаде оставка си, но обяви и че ще се включи в новото състезание за лидер на столетницата. Ден преди това Нинова беше категорична, че няма за какво да подава оставка.

Самата парламентарна група взе решение да се връща поетапно в парламента - от днес в комисиите, а от утре и в пленарна зала.

БСП се връща в парламента

БСП се връща в парламента

Пленумът ще бъде не на 15, а на 16 юни

"Днес имахме заседание на групата, за да обсъдим следващите ни действия. Взехме решение от днес народните представители да влязат в парламентарните комисии и да се включат в работата на българския парламент, а от утре и в пленарна зала да участваме в заседанието на Народното събрание", заяви Драгомир Стойнев.

На въпрос защо не са се включили днес в заседанието, при положение, че депутатите гласуваха ветото на държавния глава върху Закона за държавната собственост, Стойнев обясни, че тези решения се взимат с 121 гласа, а управляващата коалиция така или иначе си ги има. "Имат си 121 гласа, друг е въпросът дали имат легитимност", коментира Стойнев. От думите му стана ясно, че парламентарната група е колективен орган и е имала нужда от възможност да обсъди ситуацията и сроковете с връщането на социалистите в НС.

БСП тръгва на избори за лидер

БСП тръгва на избори за лидер

Голямата тревога на столетницата е изборната активност

Припомняме, БСП напусна Народното събрание на 17 февруари, като тогава поставиха три условия: избор на нов състав на ЦИК; връщане на преференциите и ново обсъждане на машинното гласуване. Въпреки че условията им бяха изпълнени, в БСП откроиха в последствие други аргументи да останат извън парламента.