Неприсъствено, часове след евроизборите, членовете на Министерския съвет одобриха проект за промени в Закона за политическите партии, за да фиксират по 11 лева на глас, съобщиха от Министерския съвет.

Повод за исканите промени е изявлението на телевизионния водещ Слави Трифонов, че вместо по 11 лева на глас, парламентарно представените партии получавали по 13,23 лева. След като това стана публично известно главният прокурор Сотир Цацаров поиска проверка за партийните субсидии от 22 май.

Цацаров проверява партийните субсидии

Цацаров проверява партийните субсидии

Искат информация от МФ, ЦИК и Сметната палата

Предлаганите промени уточняват правилата за формиране и разпределение на държавната субсидия, уреждат се също така отношения във връзка с прилагането на закона в предходни години.

С промените се доразвива уредбата, свързана с планиране на необходимите разходи за държавната субсидия. Разделят се случаите, при които в рамките на бюджетната година правоимащите получават държавна субсидия за цяла календарна година или за по- кратък период. Предвижда планираните по централния бюджет за съответната година разходи да бъдат индикативни.

С промените се предвижда формиране на размера на държавната субсидия за периода от 26 май 2016 г. до влизането в сила на промените в закона.

Партийната субсидия остава 11 лева

Партийната субсидия остава 11 лева

Дебат по този въпрос в пленарна зала нямаше

Очакванията на правителството са промените да доведат до икономия на бюджетни средства и фиксирането на субсидиите в размера от 11 лв. за действително получения от партията или коалицията глас. При така предложената законова уредба общият размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година ще бъде намален с 6,5 млн. лева.

Този начин на изчисляване на общия размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции ще важи за периода от 26 май 2016 г. до изплатената към 30 април 2019 г. От МС обясняват, че икономията за бюджета би била 18,6 млн. лева.

Въпросът за партийните субсидии - не към нас, отсече Кирил Добрев

Въпросът за партийните субсидии - не към нас, отсече Кирил Добрев

Щели да коментират темата, когато имат свой финансов министър