Партиите не се скараха за субсидиите. Дебат по този въпрос в пленарна зала нямаше.

Текстът в закона за държавния бюджет мина толкова тихомълком и без спорове, че и медиите не разбраха, че е дошъл този текст в бюджета, по който се очакваха разгорещените дебати.

11 лева на глас остава държавната помощ за партиите в Народното събрание.

Припомняме, че миналата седмица при гостуването си в "Шоуто на Слави" премиерът Бойко Борисов обеща, че ще внесе предложение за намаляване на партийните субсидии до 1 лев в Народното събрание.

Според Борисов ако субсидиите са ниски, то олигархията ще има огромна власт над парламента, тъй като партиите ще станат зависими от бизнеса.

Въпреки че е против самата мярка, Борисов пое ангажимент да прокара решението, което бе гласувано на референдум преди две години.

Самият Борисов в деня на вота за президент и референдума заяви, че ангажира ГЕРБ заради волята на народа да внесе три от точките, гласувани на референдума като предложения в Народното събрание. Това се случи по отношение на мажоритарната изборна система с абсолютно мнозинство в 2 тура, чрез създаване на 240 едномандатни изборни района в страната, което предложение обаче не събра необходимото мнозинство и не мина на първо четене в пленарната зала.

Тогава Слави Трифонов заяви в отворено писмо, че депутатите в Народното събрание са суспендирали българската Конституция.

Припомняме, референдумът, иницииран от Слави Трифонов, се проведе на заедно с президентските избори в страната на 6 ноември 2016 г. Избирателната активност в националния референдум беше 50,59%. Разликата е 0,67% по-малко от необходимите гласове, които можеха да направят резултатите от допитването задължителни. Тричленен, и петчленен състав ВАС решиха също, че референдумът не е задължителен. След като 43-то Народно събрание беше разпуснато напълно отпадна и възможността референдумът, организиран от "Шоуто на Слави" да бъде разгледан от депутатите. Остана възможността гласуваното на референдума да бъде прокарвано от отделни партии като законодателни промени, като това се отнася и намаляване на субсидията за партиите - предложение, което може да бъде предложено в Закона за държавния бюджет от Министерски съвет.

Именно за това настояваше и Слави Трифонов пред премиера Борисов.