В първия работен ден на парламента, утре или в други ден, ще депозираме оставката на този кабинет. Това обяви на брифинг в централата на ГЕРБ премиерът и лидер на партията Бойко Борисов.

По думите му е станало ясно, че има ново мнозинство в парламента, което е показало, че има нова политическа ситуация в България. Не само че не могат да се направят реформи и бюджетът не може да се приеме, посочи Борисов.

"От това, което слушах вчера от г-н Каракачанов и приоритетите, които имат ПФ, рязко се разминават с това, което имаме ние в бюджета", коментира Борисов.

При положение, че само част от Реформаторския блок и ГЕРБ остават - не могат да се правят реформи, допълни той.

Това ще е втората оставка на Бойко Борисов като премиер.
Припомняме, в началото на 2012 година, след протести в няколко града на страната, Бойко Борисов хвърли изненадващо оставката си по средата на първия си мандат. Мотив му бе, че не желае да става повод за сблъсъци с хората, полицията да се бие с гражданите и кръв по улиците. Оставката бе гласувана Народното събрание и президентът Росен Плевнелиев назначи първото си служебно правителство начело с Мартин Райков.

Съкрушителна победа на Радев срещу Цачева

Съкрушителна победа на Радев срещу Цачева

59,41% от гласувалите на балотажа са подкрепили генерала

"След като подадем оставка, президентът ще даде мандата първо на ГЕРБ, ние ще го върнем. Ще даде на БСП - те да правят кабинет, с когото искат - с ДПС, с Радан", продължи премиерът и отсече, че дава възможност на новото мнозинство да управлява без избори. БСП, ДПС и ДСБ можело да си направят кабинет и да управляват. А ако им трябвал кворум в парламента, ГЕРБ щели да го подсигурят. Могат спокойно при връщането на мандата да си направят кабинет и да си управляват две години, подчерта Борисов.

Той призовава Росен Плевнелиев да поиска от БСП да му дадат списък със служебно правителство и да го назначи от името на БСП.

"Надявам се тези, които са ни упреквали в задкулисие с ДПС, да се извинят на ГЕРБ", коментира той. ГЕРБ ще направи анализ в партията, както и анализ на кметовете и Борисов ще им потърси отговорност.

"Ние сме опозиция сега по волята на народа", коментира още той.

Бойко Борисов коментира и темата за референдума. По думите му, допитването показало, че над 3,5 млн. души желаят промяна. Свикването на Велико народно събрание вече е задължително, смята Борисов. "И по трите въпроса ще действаме", категоричен бе той. Премиерът посочи, че трябва да се действа и по въпроса за намаляване на броя на депутатите, но бе поправен от медиите, че такъв не е бил включен в референдума.

Борисов се спря и на въпроса за субсидиите за партиите в референдума. "Субсидия от 1 лв. ще даде възможност на олигарсите да участват в изборите, а с тези пари да се отчитат бели сметки", смята той. Където е 1 лв., там е и 0 лв. Да отидем на 0 лв., предложи Бойко Борисов.

БСП връща мандата и тръгва към избори, отсече Нинова
Обновена

БСП връща мандата и тръгва към избори, отсече Нинова

С 38 депутати в парламента няма да участват в управлението

Борисов поздрави победителя в днешния вот Румен Радев и благодари на всички, които са подкрепили ГЕРБ. Поздрави ДПС за това, че са положили огромни усилия Радев да спечели.

Борисов посочи, че не съжалява, че е обвързал резултатите от изборите с оставка на правителството.

Кабинетът изтегля проектобюджета за 2017-а

Кабинетът изтегля проектобюджета за 2017-а

За следващата година ще действат параметрите за Бюджет 2016

Оставяме им една подредена държава, констатира Бойко Борисов. Традиционно ГЕРБ даде първата си пресконференция след изборите в централата си. Пред медиите се изправиха премиерът Борисов, плътно зад него бяха двамата вицепремиери Бъчварова и Дончев, всички министри от кабинета му, както и депутати.

Премиерът подчерта, че като спортист може да губи и да печели.

"Ние сме избирани досега и винаги сме се съобразявали с волята на народа", подчерта министър-председателят. Затова поздрави тези, които имат повече гласове от ГЕРБ. Много е важно да се знае, че положихме огромни усилия, посочи Борисов. По думите му, държавата се управлява трудно в тази тежка ситуация, която е светът.

Цачева готова да напусне парламента

Цачева готова да напусне парламента

Готова е да подаде оставка

Бойко Борисов изтъкна, че се наложило да се съобразява с прищевките и на патриотите, и на реформаторите по повод промените в Изборния кодекс.

Борисов изтъкна, че вижда много грешки за резултатите от изборите. Партията обаче си вземала поуки. "Винаги съм бил част от народа и всеки сигнал го усещам", изтъкна той. Премиерът продължи с анализите, изтъквайки, че на тези избори хората казали "нещо не е както трябва, вашите приоритети са добри, но явно има по-добри".