Премиерът в оставка Бойко Борисов иска да бъдат спрени обществените поръчки. По време на днешното заседание на кабинета той се обръща към министрите си с думите: "Едно нещо препоръчвам, ако искате - забранявам ви: спирате всякакви обществени поръчки". Ако пък имало нещо неизбежно, което да се прави, Борисов нарежда да се търси администрацията на новоизбрания президент Румен Радев и да се продължава само ако там са съгласни. Това било нужно, за да има приемственост и правителството на Борисов да не бъде обвинявано.

Който иска да прави обществени поръчки, но ако е неизбежно. Иначе всеки един подобен акт щял да бъде коментиран и не бивало да се дава основание за това, смята Борисов, както става ясно от стенограмата от днешното заседание.

Бойко Борисов призова министрите си да останат на местата си и да работят така, както работят всеки ден. "Ще го кажа по военному, което сега е модерно: на пост, докато ни сменят. Всеки караул, всеки часови стои докато го сменят. Никакво отпускане! Може да е утре, може да е в други ден, може да е на 20 януари - когато ни сменят. Дотогава всеки изпълнява ангажиментите си!", нареди премиерът в оставка.

Той се бил разбрал с военния министър Николай Ненчев, че дори и правителството да остане и да има право да номинира началник на отбраната, по-правилно било новият главнокомандващ да си го избере.

Ненчев да не назначава нов шеф на отбраната, наредил Борисов
Обновена

Ненчев да не назначава нов шеф на отбраната, наредил Борисов

Ген. Константин Попов подаде оставка в началото на декември

Борисов споделя пред министрите, че е мислел, че днешното заседание ще е последното. И той, и министрите са изпразнили кабинетите си и очаквали днес да ги освободят.

Бойко Борисов отчита, че са извървели цялата процедура с истинското желание, ако може Изборният кодекс да се промени до предсрочните избори. Той смята, че трябва да се отнасят с огромно уважение към участниците в преговорния процес и да проявят отговорност, знаейки какво ги очаква, предвид така завъртялата се рулетка и желанието всеки да отстоява своите си програми.

"Но така или иначе, има по-важни неща от властта - това е моралът. А и всяка една партия да отстои това, за което в края на краищата хората са я предпочели. Иначе ще се върнем във времето, когато имаше една партия", коментира Борисов пред министрите.

Сериозни и отговорни хора сме, оставаме на пост, уверяват министрите на Борисов

Сериозни и отговорни хора сме, оставаме на пост, уверяват министрите на Борисов

Ще работят, докато дойде служебният кабинет

Той припомня, че многократно е казвал, че във всеобщата лудост все пак трябва да останат и хора, които да мислят трезво, иначе нищо добро не ни очаква. "И аз мисля, че президентът Плевнелиев е от тези хора. Колкото и да се опитваха да го тикат да направи за има-няма за празниците правителство, да се упражняват по него, се видя на кой му е по-мила държавата. И той действително не се изкуши от възможността за трети път да запише на маса хора в CV-ата, че са били министри, вицепремиери, заместник-министри и премиери", коментира Бойко Борисов.

Без експерименти - отсече Плевнелиев и отстъпи процедурата на Румен Радев
Обновена

Без експерименти - отсече Плевнелиев и отстъпи процедурата на Румен Радев

С две служебни правителства ще станем за смях

Той смята, че Плевнелиев е бил успешен президент. Той се бил постарал максимално да бъде полезен и то в тежки времена. Бойко Борисов изтъква, че президентът се е постарал, когато първото негово правителство си е отишло във време, в което цените на тока скачаха, говорело се за полицейщина. Сега във втория мандат нито цените на тока скачали, в пъти паднали исканията за подслушване. Борисов смята, че за всичко друго, само за полицейщина не може да се говори.

След като Орешарски бил изгонен, Плевнелиев назначил втори служебен кабинет във време на финансово-икономическа криза, във време на войни.

Борисов коментира покушението срещу руския посланик в Турция, отбелязвайки, че убийство на посланик има тежък негатив в отношенията между държавите. Той подчерта, че навремето заради такова нещо са ставали войни. Бойко Борисов не пропуска да коментира и Германия, като отбелязва, че канцлерът Меркел е обвинявана за своята хуманност и за това, че е погрижила за бежанците. "И как се отнесоха към всичко това - да се убиват беззащитни хора на пазара! Белгия, Франция, къде ли не! А и тук, на един хвърлей място от България се води война в Алепо и то не каква да е война, а може би една от най-свирепите в историята на човечеството. В такъв момент да си правиш експеримент - ами само спесимените на новите министри не могат да станат за 20 дена, блокираш цялата администрация", категоричен е Бойко Борисов.

Той смята, че инцидентът в Хитрино е бил един добър тест.

Последна снимка на втория си кабинет, поръча премиерът в оставка

Последна снимка на втория си кабинет, поръча премиерът в оставка

Борисов изключително лаконичен пред медиите

Борисов изразява надеждата си, че и след изборите ще работи с министрите. Той е убеден, че има хора, които отчитат, че са положили огромни усилия. Винаги било по-лесно да намираш кусури. Бойко Борисов признава, че сигурно са направили много грешки, но е убеден, че добрите работи са повече и имат какво да покажат, с какво да продължат и да настояват да се довърши.

Борисов обяснява на министрите, че в зависимост от ситуацията трябва да се съберат преди Коледа и да си разпределят задачите и дежурствата за Коледа и Нова година. "Надявам се днес-утре да разберем какво се мисли по въпроса. И аз съм призовавал, и президентът го направи - всичко е въпрос на добра воля", коментира още Бойко Борисов.