Камион се вряза в посетителите на коледния базар, разположен в центъра на германската столица Берлин.

Съобщава се за най-малко 12 загинали и 50 ранени. Според различни източници, броят на пострадалите достига до 80 души. От тях поне 10 са в критично състояние. Това предадоха световните информационни агенции. 

Шофьорът е бил задържан. Неговият спътник е бил ликвидиран. Съобщава се, че камионът е с полска регистрация. 

Самоличността на нападателя все още не се оповестява. Спори се дали е етнически чеченец или пакистанец, кандидатствал за убежище. 

Известно е, че загиналият е поляк. Разследва се версията, че мъртвият е истинският шофьор на камиона, а самият камион е бил откраднат. 

Близки на шофьора са съобщили, че часове по-рано са загубили контакт с него. 

Все още не е изяснено дали става въпрос за инцидент или атентат. От полицията обаче са заявили, че е твърде възможно да е нападение. 

Жителите на столицата са призовани да останат по домовете си и да не се разпространяват слухове. 

Берлинската полицията съобщи по-късно, че по данни на разследващите камионът умишлено е насочен към тълпата.

Появиха се обаче сравнения с атентата във френския град Ница, при който бяха убити 80 души и ранени 400 други. 

Малко по-късно бе съобщено, че районът е бил отцепен от полицията заради подозрителен предмет. Полицията е изяснила, че това е спален чувал.

Групровката "Ислямска държава" е поела отговорност за атаката. 

Конкретна заплаха за терористичен акт у нас няма, уверява главсекът Костов

Конкретна заплаха за терористичен акт у нас няма, уверява главсекът Костов

Взети са всички необходими мерки

Германските лидери вече осъдиха в изявления къвавия акт на насилие. Канцлерът Ангела Меркел също се присъедини към изказалите скръбта си от трагедията, но от "Алтернатива за Германия" я обвиниха, че носи вината. 

Припомняме, че само преди седмици 12-годишно германско момче от иракски произход, заподозряно във връзки с терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава"), се е опитало да взриви бомба на коледен базар в западния германски град Лудвигсхафен. 

Посолството ни в Берлин все още чака информация за самоличността на пострадалите

Посолството ни в Берлин все още чака информация за самоличността на пострадалите

Посланик Ради Найденов се е обърнал към властите и болниците

От българското външно министерство проверяват дали има български граждани сред пострадалите на коледния базар. Посолството ни в Берлин е в постоянна връзка с местните власти и следи ситуацията.

Телефонът за връзка с посолството на Република България в Берлин е +49 176 12299193.

Това е написал в профила си в "Туитър" външният министър Даниел Митов. 

Президентът Росен Плевнелиев осъди остро в изявление нападенията в Берлин и в Цюрих, при които загинаха и бяха ранени много невинни граждани.

"Дълбоко потресени сме от тези грозни актове на терор в светлите дни преди Коледа. Непонятно за нас е жестокото желание за отнемане на човешки животи. В този скръбен час целият български народ е съпричастен с мъката на близките на загиналите, страданието на роднините на ранените и тъгата на германския и швейцарския народ", е позицията на президента Росен Плевнелиев.

Държавният глава изразява надежда за бързото възстановяване на ранените, както и че виновниците за тези потресаващи посегателства над човешките права и демократични ценности ще понесат строго наказание.

Това съобщиха от пресцентъра на президента. 

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп коментира случилото се вчера в Германия, Турция и Швейцария. Той определи всички нападения като "терористични актове" и настоя, че цивилизованият свят трябва да промени мисленето си, защото "положението само се влошава".