Министрите в оставка остават на пост, докато не бъде сформирано ново служебно правителство. Те приемат като разумно решението на президента Росен Плевнелиев.

След заседанието на Министерски съвет министрите в оставка Лиляна Павлова, Екатерина Захариева, Вежди Рашидов, Божидар Лукарски, Десислава Танева, Николина Ангелкова и Ивелина Василева коментираха решението на Плевнелиев да преотстъпи правото на новоизбрания президент Румен Радев да сформира служебно правителство в оставащите 20 дни до встъпването му в длъжност.

Последна снимка на втория си кабинет, поръча премиерът в оставка

Последна снимка на втория си кабинет, поръча премиерът в оставка

Борисов изключително лаконичен пред медиите

Всички министри коментираха и въпроса като коледен подарък или като бреме приемат своеобразното удължаване на мандата им.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви: "Оставаме на позициите си дотогава, докогато трябва и се формира нов служебен кабинет".

На въпрос като на коледен подарък или като на бреме гледа на удължаването на мандата на правителството в оставка, Павлова изтъкна, че го приема като задължение, което трябва да изпълни. "Ние сме сериозни и отговорни хора и трябва да си изпълняваме задачите и да бъдем на пост, на позиция, докато не бъдем сменени. Разбира се, се надяваме новоизбраният президент г-н Радев максимално бързо да сформира служебен кабинет, на който да предадем", коментира Павлова.

Тя заяви, че разбират, подкрепят и уважават това решение на президента Плевнелиев.

Без експерименти - отсече Плевнелиев и отстъпи процедурата на Румен Радев
Обновена

Без експерименти - отсече Плевнелиев и отстъпи процедурата на Румен Радев

С две служебни правителства ще станем за смях

Министърът на културата в оставка Вежди Рашидов заяви, че отговорността не е подарък. Коледен подарък може да бъде единствено свободата, както виждате приемаме всичко насериозно. Тук не става въпрос за нас, а за цялата държава, заяви Рашидов.

Той изтъкна, че това е максимално разумното решение по време на Коледа. "Решението на Плевнелиев всички приемаме, че е най-разумното по една проста причина - цяла България лежи в ръцете на административното обслужване. До 27-ми декември се приключват и разплащания, и финансова година. По време на Коледа би било престъпление, докато се сменяме, хората да останат без коледни подаръци", заяви Рашидов. "Журналистите най-добре знаете: Долу царят - да живее царят!", обърна се Рашидов към медиите и посочи, че ще имат шанса да дойде легитимно правителство, за да може хората да са спокойни.

Той призова медиите да не приемат министерските постове като нещо много приятно. Вежди Рашидов призна, че си отива обременен с много отговорности. Той подчерта, че администрацията носи отговорност за съдбите на хората.

"Докато дойде правителството - ще работим", увери Рашидов.

БСП обвини Плевнелиев, че създава хаос, ГЕРБ, ДПС и ПФ доволни от решението му
Обновена

БСП обвини Плевнелиев, че създава хаос, ГЕРБ, ДПС и ПФ доволни от решението му

Президентът задълбочава кризата, критикува Жаблянов

Десислава Танева заяви, че в повереното й Министерство на земеделието и храните са работили по работна програма, обсъдена със земеделския бранш. "Дори и днес в Държавен фонд "Земеделие" се правят последни сметки, за да извършим плащанията по схемата за единно плащане на площ - близо 600 млн. лв. трябва да получат земеделските производители", обясни Танева.

От своя страна министърът на икономиката в оставка Божидар Лукарски заяви, че случващото се не е нито коледен подарък, нито бреме. Той посочи, че това е отговорност, която ще носят, докато г-н Радев определи ново правителство. "Добре дошли са колегите, които ще дойдат на власт", заяви Лукарски. Той посочи, че Плевнелиев е постъпил като истински държавник. "Поантата от всички неща, които говори, че ще станем смешни с две правителства служебни - в рамките на по-малко от месец и то по време на празниците - най-малкото спесимени няма да могат да си направят колегите, за да могат да подписват", заяви Лукарски.

Плевнелиев да знае, че това не е концерт по желание, гневен Първанов

Плевнелиев да знае, че това не е концерт по желание, гневен Първанов

Грубо е нарушил Конституцията

Правосъдната министърка в оставка Екатерина Захариева също определи решението на Плевнелиев като правилно. "Ние сме отговорни хора и ще останем дотогава, докогато бъде назначен служебен кабинет. Той призова и президента Радев - всеки момент може да бъде назначен служебен кабинет стига той да поеме отговорност", посочи правосъдният министър в оставка.

Министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова също увери, че няма да спрат да работят, докато не назначат служебен кабинет, на който да предадат работата си, така че да няма допълнителни трусове в държавата. "Ние ще продължим да си вършим отговорно работата и да си бъдем на работните места", заяви Ангелкова.

За туристическото министерство предстои финализиране на процедурите за плажовете. "За мен е изключително важно да гарантираме силния сезон - лято 2017, който очакваме, за да надградим този летен сезон и продължаваме да работим", подчерта Ангелкова.

Реформаторите върнаха мандата

Реформаторите върнаха мандата

Вървим към предсрочни избори, заяви Плевнелиев

Министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева заяви, че имат отговорност и ангажимент да продължат да работят и ще продължат да работят. "Ще вършим своята работа, ще поддържаме темпото и на администрацията, защото имаме срокове, имаме ангажименти, имаме планове", подчерта Василева. Тя изрази надежда да се постигне разбирателство между сегашния и бъдещия президент.