Нов началник на отбраната на мястото на подалия оставка ген. Константин Попов няма да бъде назначаван в рамките на кабинета "Борисов", съобщи БНР, позовавайки се на свои източници.

Лично премиерът в оставка Борисов е забранил на министъра на отбраната Николай Ненчев да предлага наследник на поста.

На днешното заседание на кабинета "Борисов-2" в оставка бе одобрено предложението президентът да издаде указ за освобождаване на генерал Константин Попов от длъжността началник на отбраната и от военна служба, съобщиха от Министерския съвет.

Кабинетът предлага също така ген. Попов да бъде удостоен с орден "Стара планина" - първа степен, с мечове, за особен принос в развитието на Българската армия.

Шефът на отбраната хвърли оставка
Обновена

Шефът на отбраната хвърли оставка

Заради придобито право на пенсия

Припомняме, на 2 декември началникът на отбраната ген. Константин Попов подаде рапорт за освобождаване от военна служба с мотив придобито право на пенсия. Той бе назначен на 08 февруари 2016 година на този пост.

Седмица по-късно искането му бе разгледано на заседание на Съвета по отбраната.

Ненчев кани хвърлилия оставка ген. Попов да влезе в политиката

Ненчев кани хвърлилия оставка ген. Попов да влезе в политиката

Другата седмица се събира Съветът по отбрана

По неофициални данни основният мотив на военен №1 да поиска да напусне поста си, е неразбирателство с избрания за президент Румен Радев. От БСП се усъмниха в представените мотиви за рапорта за напускане.

БСП се усъмниха в мотивите за оставката на генерал Попов

БСП се усъмниха в мотивите за оставката на генерал Попов

Поведението на шефа на отбраната е неприемливо и неподходящо

Припомняме, ген. Попов през 2005 - 2006 г. бе началник на щаба на Центъра на НАТО за съвместната подготовка на силите към Съюзното командване по трансформацията в Бидгошч, Полша. След това - 2006 - 2008 г. е заместник-началник на щаба на военновъздушния компонент "Юг" на НATO в Измир, Турция.

След завършване на военновъздушното училище в Долна Митрополия и Военна академия "Г. Раковски", той преминава курс по английски език във Военна база - Борден, Канада през 1999 г.

Радев избира шеф на отбраната без международен опит?

Радев избира шеф на отбраната без международен опит?

Отхвърля кандидат с опит в НАТО...

На следващата година започва магистратура и през 2001 г. Е Магистър по стратегически проучвания - Военновъздушен колеж "Максуел", Алабама, САЩ.

В биографията му е отбелязано, че е завършил през 2005 г. училище на Главната квартира на НАТО - Оберамергау, Германия. През 2010 г. защитава дисертация и става доктор по организация и управление на Въоръжените сили, ВА "Г. С. Раковски" - София. През

2010 г. става член на Съюза на учените в България.