Няма никакви изгледи новоизбраният президент Румен Радев и министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев да постигнат единомислие за името на бъдещия началник на отбраната, съобщи "24 часа".

Радев държи на най-високия военен пост в държавата да застане ген. Андрей Боцев - командир на Сухопътните сили, докато министър Ненчев предлага вицеадмирал Емил Ефтимов, зам.-началник на отбраната.

Двамата ще спорят за мястото на ген. Константин Попов, който подаде оставка на 2 декември. Радев и Боцев се познават като командири на два от трите вида въоръжени сили.

Като аргумент в полза на Боцев се изтъква фактът, че след като последните трима шефове на щаба са били от авиацията и флота, сега е ред на пехотата. Боцев е преминал през всички командни длъжности, но му липсва международен опит. Карал е езикови курсове, но неговият английски едва ли би му позволил срещи с чуждестранни колеги без преводач.

Привържениците на Ефтимов изтъкват, че предпоследният шеф на отбраната - вицеадмирал Румен Николов, трябваше преждевременно да мине в пенсия, след като през януари т.г. Ненчев не го предложи за четвърта звезда. Изтъкват факта, че в следосвобожденската ни история Николов е едва първият морски офицер, оглавил генералния щаб.

Вицеадмирал Ефтимов е със солиден командирски опит от флота и стаж в щаба на НАТО в Брюксел. Английският му е много добър. Най-вероятно обаче изборът ще бъде отложен за след 22 януари, когато Радев влиза на "Дондуков" 2.