Началникът на отбраната генерал Константин Попов е подал рапорт за освобождаване от военна служба. Това съобщават от Министерството на отбраната.

Попов е подал рапорта си днес. Той е на основание чл. 169 от Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България. Причината е придобито право на пенсия.

БСП се усъмниха в мотивите за оставката на генерал Попов

БСП се усъмниха в мотивите за оставката на генерал Попов

Поведението на шефа на отбраната е неприемливо и неподходящо

От военното министерство поясняват, че рапортът на Константин Попов ще бъде разгледан съгласно законно установените процедури.

БиТиВи допълва, че в мотивите си ген. Попов е посочил, че иска да даде възможност на новия президент и върховен главнокомандващ сам да избере началника на отбраната, с когото да работи.

До момента във военната си служба Румен Радев е бил подчинен на Попов.

Попов определя решението си като морален акт.

"Фокус" допълва, че пред щаба на отбраната Константин Попов е заявил, че моралът винаги стои над властта.

Ненчев кани хвърлилия оставка ген. Попов да влезе в политиката

Ненчев кани хвърлилия оставка ген. Попов да влезе в политиката

Другата седмица се събира Съветът по отбрана

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев не е изненадан от оставката на Константин Попов. Лаконичния коментар Ненчев направи преди началото на заседанието на Реформаторския блок.

Ненчев заяви, че е очаквал това действие и е бил в течение. На въпрос заради Румен Радев ли е подал оставка шефът на отбраната, Ненчев заяви: "Най-вероятно да".

Армията извозила над 3300 души до бежанските центрове, заяви шефът на отбраната

Армията извозила над 3300 души до бежанските центрове, заяви шефът на отбраната

България е на трето място в натовското учение "Анаконда", отчете ген. Константин Попов

Рапортът за освобождаване от военна служба идва само ден, след като Константин Попов представи как са реализирани заложените приоритети на Въоръжените сили на Република България.

Той подчерта, че армията е влязла във фокуса на обществото и на политическия елит. Видя се, че на България й трябва армия - добре екипирана, с мотивиран и подготвен личен състав, смята Попов.

Пред медиите той изтъкна, че в началото на 2016-а с екипа му са били наясно с хилядите предизвикателства, с които ще се срещнат и изрази надежда през следващата година те да са по-малко.

Припомняме, че Константин Попов зае поста на 8 февруари тази година. Преди това той беше зам.-началник на отбраната. Предшественикът му Румен Николов бе освободен от длъжност заради достигане на пределна възраст. 

При встъпването в длъжност Константин Попов призна, че знае за сериозните отговорности и предизвикателствата, които му предстоят в ежедневието и градежа на Българската армия. Попов обеща да работи за издигане престижа на българския войник, както и модернизация за армията ни и нейната интеграция в структурите на НАТО и на родната отбрана. Този храм, наречен Българска армия, ще градим заедно с добри намерения, подчерта Попов и пожела: Дай Боже да успеем".