Армията влезе във фокуса на обществото и на политическия елит. Видя се, че на България й трябва армия - добре екипирана, с мотивиран и подготвен личен състав. Това обяви началникът на отбраната генерал Константин Попов, представяйки как са реализирани заложените приоритети на Въоръжените сили на Република България.

Началникът на отбраната не пропусна да спомене и приноса на армията за охраната на границата с над 450 души. Имаме над 10 000 патрула, над 2000 наблюдателни поста, а над 3300 души са извозени до бежанските центрове, стана ясно от отчета на Попов.

Попов изтъкна, че в началото на 2016 г. с екипа си били наясно с хилядите предизвикателства, с които ще се срещнат през годината. Началникът на отбраната изрази надежда през следващата година предизвикателствата да са по-малко.

"Бяхме достатъчно честни и откровени да поставим всичките си проблеми пред медиите и пред политическото ръководство на МО, правителството и парламента", заяви Попов. Посочили и решенията- а именно грижата за хората, интеграция и модернизация.

Като първи приоритет той изтъкна личният състав. Обявени били над 1000 конкурса. Голяма част ще завършат в началото на следващата година. Обявен бил и конкурс за назначаване на войници в 68-ма бригада. Попов посочи, че последният е бил преди 7 години.

За по-добрата подготовката и обучението на личния състав са направени промени във военно-образователните програми. Увеличен е приемът във Военна академия и в Националния военен университет с 2-3 пъти. Има и допълнителни квалификационни модули.

Промени бяха направени и в Закона за отбраната и въоръжените сили. "Основният проблем, който категорично сме го заявявали, е увеличаване на основното месечно възнаграждение", посочи началникът на отбраната. Попов е категоричен, че ако искаме стабилна сериозна армия, трябва да има бюджет за по-високи възнаграждения на личния състав.

"Явно е, че трябва да се инвестира в армията, че трябва да има нова техника- колкото по-скоро, толкова по-добре", убеден е Попов.

През 2016 г. са проведени над 70 тренировки и учения, мисии зад граница, съвместни мисии. Участвали сме в най-голямото учение на НАТО за годината - "Анаконда". Сред многото участващи страни България била на трето място в сериозното натовско учение.