Коалиция с БСП звучи изкусително, но наред с това не виждам как ще се случи. Това заяви пред журналисти вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, след като участва във форум "Планът "Юнкер" - възможности и резултати". Той обясни, че със социалистите нямат разбирателство по куп теми.

"Ние твърдим, че данъчната тежест трябва да се запази ниска, от ляво чувам един репертоар, свързан с евентуално повишаване на данъците", коментира Томислав Дончев.

ГЕРБ и БСП имат различни виждания по отношение ролята на държавата. От левицата все още виждат държавата като основен инвеститор. Отново се заговорило за инвестиционни фондове, а имало достатъчно инвестиции, които трябва да се използват.

Имат разногласия и в сферата на енергетиката.

Дончев обясни, че подобна коалиция звучи изкусително, защото това би гарантирало стабилност. За него обаче тя е твърде измамна. Герберът припомни негативния европейски опит, където има широки коалиции. Те обикновено се правели, за да се гарантира някакъв общ фронт срещу популистите и несистемните играчи. Често като резултат популистите и несистемните играчи стават по-силни, аргументира тезата си Томислав Дончев.

Горанов предпочита избори до дупка, вместо политически Франкенщайн
Обновена

Горанов предпочита избори до дупка, вместо политически Франкенщайн

Такива коалиции нямали място

Той обяви, че ГЕРБ правят анкета с кого да се коалират, но тя все още не е приключила. Самият Дончев щял да гласува както прецени.

По думите му има още куп неща, които да свършат в Министерския съвет и по министерствата. Томислав Дончев призова чисто политическите теми да се оставят за предизборната обстановка.

Неговите основни задачи са свързани с това да си върши работата като вицепремиер. Като чист политик ще говори, след като излезе от Министерския съвет.

"За да се работи с някой трябва да има сходство в принципи и програми. Ние не можем да работим с някой, само защото няма друг вариант и няма с кого да взаимодействаме. Ако няма съзвучие по отношение на основни цели, програми, сходства в платформите как може да се работи", коментира още Томислав Дончев.

Относно Реформаторския блок той отбеляза, че не знае как ще изглежда блокът в самите избори и след тях. Въпреки някои трудности досега са работили, отчете Дончев.