По-висок праг на регистрация по ДДС ще съживи малкия и средния бизнес. Това заяви в Поморие водачът на бургаската листа на коалицията "Реформаторски блок - Глас народен" Костадин Марков.

"Сред нашите приоритети е да повишим прага на регистрация по ДДС от 50 000 лв. на 200 000лв. Това е начин на съживим малкия и средния бизнес." - коментира Марков.

По думите му, регистрацията по ДДС е свързана с по-високи счетоводни разходи и по-тежки данъци.

"Много собственици в момента са принудени да регистрират по няколко фирми, защото достигат 50 000 лева оборот, махат фирмата и правят нова. А причината е, че, когато работиш по ДДС, имаш повече счетоводни разходи и по-тежки данъци. Повишаването на прага на регистрация е мярката, която ще доведе до изсветляване на бизнеса и до съживяване на икономиката." - поясни инж. Марков.

Той допълни, че Реформаторският блок държи и на поетапното намаляване на ДДС, като за четири години е възможно данъкът да спадне с 1%. Това означава около половин милиард лева в населението и живи пари за икономиката.

Снощи инж. Костадин Марков представи в Поморие водената от него листа, която реформаторите определят като най-експертната на тези избори. В нея влизат инженери, четирима лекари - трима от които от Поморие, адвокати, архитекти и икономисти.
Костадин Марков е заместник-председател на СДС, а в последното Народно събрание представляваше бургаския регион.

"Аз съм убеден, че ако не погледнем сериозно на политиката, не се опитаме да реформираме тази държава, тя просто загива. Огромен процент от младите хора заминават за чужбина, а огромен процент от тези, които се раждат, са от малцинствата. Перспективата пред страната никак не е розова, затова в социалната ни програма има два основни акцента." - каза още Марков.

Единият социален акцент е свързан с обезщетението при безработица - реформаторите предлагат право на такова обезщетение да имат само завършилите първия гимназиален етап.

Вторият е обвързване на детските помощи с образованието - те да се дават само ако родителите полагат усилия детето им да посещава училище и да постига добри резултати.

"Благодаря на колегите, които се включиха в листата ни. Тя е една от най-силните и най-експертните. В нея личат имената на доказани специалисти, които са от всички сектори от публичния живот. Аз много вярвам в тях, защото те не са принос само за нашата листа, а личности, които могат да работят активно в Народното събрание." - увери водачът на бургаската листа.

Той за пореден път заяви, че след изборите е повече от наложително да се сформира дясноцентристко правителство. Само така ще се избегне опасността от влизането в изборна спирала, която може да застраши председателството ни на Европейския съюз.

Междувременно в Кърджали лидерът на ДБГ Меглена Кунева заяви, че основният политически опонент на реформаторите и БСП.

"Освен идеологическите различия, не мога да приема и начина, по който водят кампанията. Не можеш да говориш глупости за образованието и да обещаваш неща, които знаеш, че няма да се случат, но звучат хубаво. Отчаянието от излъганите очаквания нанася удар върху цялото общество." - посочи още Кунева.

"Не бива да обещаваме чудеса, трябва да обещаваме упорита работа, категорична беше тя. Да кажеш, че ще увеличиш учителските заплати два пъти, когато 10 процента са били проблем, е популистко." - каза още лидерът на ДБГ.

Тя беше категорична, че коалиция "Реформаторски блок - Глас народен" е в остра конкуренция с ГЕРБ. Ние сме отделна политическа сила, с отделни приоритети и искаме повече хора да гласуват за нас, за да можем след това с повече тежест да настояваме за осъществяването на нашите приоритети, посочи Кунева.

Кунева призова хората в листата да се борят за собствени преференции, защото това допринася за общия успях на коалицията. Ние в РБ не се страхуваме от честно състезание, посочи тя.

Искаме да изпратим ясен сигнал на нашите опоненти - тук сме, силни сме и в следващия парламент ще се съобразяват с нас. Това заяви водачът на листата Денислав Генчев посочи, че десницата в Кърджали им сериозен потенциал за обединение.

На представянето на листата в Поморие, което премина при голям интерес, присъстваха още д-р Георги Митев, адв. Здравко Костов, д-р Васил Костадинов, Камелия Николова, доц. Пенка Георгиева, арх. Румен Троев, Стайко Симеонов, д-р Иван Събев, Стамен Стамов и Неврие Мехмед.

"Шансът България да се развива са новите технологии. Нашата цел е да развиваме предприемаческия дух на учениците и уменията им за използване на дигитални и софтуерни продукти." - посочи доц. Георгиева от гражданската квота. Третият в листата адв. Здравко Костов заяви, че негова мисия в бъдещето Народно събрание би било преодоляване на бавното правосъдие и въвеждането на антикорупционния закон.

"Моето мото е да работиш това, което разбираш. И тогава, когато си в политиката, да си полезен с това, което си учил. Единствено така можеш да променяш и подобряваш сферата, на която си се посветил." - каза вторият в листата д-р Георги Митев.