Новоизбраният президент Румен Радев ще назначи служебно правителство, когато встъпи в длъжност, предаде БНТ. Тогава ще оповести и състава му. 

Той е решен да спази Конституцията на страната. Радев обърна внимание на отказа на действащия президент Росен Плевнелиев да състави кабинет като пренебрегване разпоредбите на закона. 

"Патосът на добрите намерения не замества закона", отсече той.

Твърдо решен съм да се придържам към Конституцията - ще оглася състав на служебния кабинет след встъпването ми в длъжност, посочи новоизбраният президент Румен Радев.

"Конституцията е изрична", бе категоричен Радев, който призова Плевнелиев да изпълни конституционните си задължения.

Изтъкнатите в обръщението на президента политически доводи и лична мотивация не отменят разпоредбите на Конституцията", коментира той.

Радев изяснява, че Основният закон изключва възможност държавният глава да преотстъпва своите правомощия. По думите му има само възможност президентът да възлага правомощия и то само и единствено на вицепрезидента. Това, което е изложил днес президентът Росен Плевнелиев, не е предвидено от Конституцията, категорично заяви Радев.

"От своя страна съм твърдо решен да се придържам към Конституцията и ще оглася състав на служебния кабинет след встъпването ми в длъжност. Призовавам политическите актьори да действат отговорно в създалата се ситуация и да не търсят краткосрочни ползи, пренебрегвайки разпоредбите на закона. Дългото сбогуване с властта не бива да прераства в конституционна криза", каза още новоизбраният президент.

Отстъпвам на новоизбрания президент Радев правото да назначи служебно правителство. Това заяви по-рано държавният глава в изявлението си, след като реформаторите му върнаха мандата за съставяне на правителство и страната пое твърд курс към служебно правителство и предсрочни парламентарни избори.

Без експерименти - отсече Плевнелиев и отстъпи процедурата на Румен Радев
Обновена

Без експерименти - отсече Плевнелиев и отстъпи процедурата на Румен Радев

С две служебни правителства ще станем за смях

"С две служебни правителства ще станем за смях, светът няма да ни разбере. Двама президенти - всеки със своето служебно правителство, за мен е символ на разделение", заяви Плевнелиев