По-добре избори до дупка, отколкото безпринципни коалиции. Тази позиция изрази пред журналисти финансовият министър в оставка Владислав Горанов по повод допитването в ГЕРБ за следизборна коалиция и опцията тя да е с БСП.

Концептуално и идеологически БСП и ГЕРБ са толкова различни, че за коалиция е трудно да се говори. Подобна коалиция би била оправдана само при изключително извънредни обстоятелства, засягащи сигурността на държавата, смята финансист номер едно.

По думите му държавата в момента е в много добра кондиция. Подобен политически Франкенщайн коалиции нямат място или поне не виждам политическа рационалност в тяхното съществуване, смята Горанов.

За Дончев коалиция с БСП звучи изкусително, но не вижда как ще стане

За Дончев коалиция с БСП звучи изкусително, но не вижда как ще стане

Подобна коалиция гарантирала измамна стабилност

ГЕРБ и БСП са диаметрално противоположни формации. Естествен партньор на герберите били партиите от център-дясно. Владислав Горанов коментира, че управление трябва да се сформира на ценностна основа. Ако всички станем еднакви, значи всички сме маскари, обобщи той.

Горанов деликатно отхвърли опцията за съвместно управление с ДПС, заявявайки, че партията носи тежък политически товар.

Лиляна Павлова пък бе лаконична за референдума. Нека да видим резултатите от допитването. Нека партийното ръководство да вземе това решение, отговори Павлова на въпроса за коалиция с БСП.

Междувременно членът на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и вицепремиер по коалиционната политика в оставка Румяна Бъчварова коментира във Варна, цитирана от БТА, че коалиционни партньори на ГЕРБ трябва да са партии от семейството на ЕНП. Тя уточни, че това е личната й позиция. Бъчварова я е изразила и при попълването на вътрешно-партийната анкета.

Румяна Бъчварова определи като добър подход провеждането на такова допитване. Щяло да се види състоянието на структурите на ГЕРБ в страната и нагласите им преди предсрочните парламентарни избори.

Относно последните резултати от социологическите проучвания, даващи сериозно сближаване на резултатите на ГЕРБ и БСП, Бъчварова призна, че данните наистина показват значителна динамика. Като социолог тя обаче не би разчитала на резултати, събрани по време на новогодишните празници, когато са правени анкетите.