В никакъв случай аз нямам амбициите да изземам функциите на премиер - служебен, бъдещ и едно правителство. Това заяви в интервю за БНТ новият президент Румен Радев.

"Искам да бъда ясен и да заявя абсолютно категорично: БСП по никакъв начин не влияе на моя избор и това наистина ще го видите, но това не означава, че си забранявам да вземам хора от ляво", подчерта Радев.

Запитан дали се притеснява от натиск от партията, която го е издигнала за президент, Румен Радев заяви, че е много важно да запази своята независимост, обективна преценка и свободата да взима сам решения. Винаги бил постъпвал така.

Радев е категоричен, че в никакъв случай няма амбицията да се бърка в работата на което и да е правителство. Президентът по своите правомощия обаче имал право да задава въпроси и да настоява политиката на едно правителство да върви в посока, която е да е в интерес на българските граждани.

Затова новият президент посочил проблемите и как вижда в най-общи линии начина, по които могат някои от тях да се решат.

Да творим бъдещето, а да не сме заложник на миналото, пожела Радев
Обновена

Да творим бъдещето, а да не сме заложник на миналото, пожела Радев

Радев пое щафетата от Плевнелиев

Желанието на Радев е служебното правителство, което ще назначи, да е ефективно и да преведе България в трудните месеци до следващото легитимно избрано правителство. Той ще разчита на експерти. Румен Радев подчерта, че служебното правителство няма задача да изработва политики, а просто трябва да управлява държавата до следващото правителство.

Радев призна, че има с кого да се посъветва. По мнението му това, че не е обременен с политика е един голям плюс.

В областта на външната политика Румен Радев ще се постарае да се формира на основата на българския национален интерес, в рамките на съюзите, в които членуваме.

Новият президент е категоричен, че със сигурност няма да изказва съмнение и опасение, че България няма да се справи с председателството на Европейския съюз. Той увери, че ще бъдат положени всички усилия и е убеден, че България ще бъде достоен председател.

Румен Радев не възнамерява да дава съвети на други държавни глави, особено на президента на САЩ.