Отношенията в управляващата коалиция, цените на горивата, неясните обществени поръчки и други актуални проблеми на страната коментира премиерът Бойко Борисов в предаването "Шоуто на Слави" по bTV. 

Участвам във всеки парламентарен контрол, идвам винаги, когато трябва, но днес имах друга работа, каза Борисов и припомни заседанията и срещите, на които по програма е присъствал. Той бе запитан от зрители защо не е бил днес в народното събрание за гласуването на новия вицепремиер Марияна Николова.

Новият вицепремиер бе предложен от Обединени патриоти и бе най-правилно Красимир Каракачанов да го предложи, убеден е Борисов. 

Той отхвърли категорично "всички спекулации", че не проявява достатъчно уважение към коалиционните си партньори и парламента. По думите му, институциите у нас са с много нисък рейтинг, за да говори и той по темата. 

"Когато трябва да съм в парламента, за да отговарям на въпроси, аз съм там", заяви той. 

Припомняме, че Марияна Николова замести Валери Симеонов като вицепремиер в състава на третия кабинет Борисов. Това стана с гласа на 116 "за", 62 "против" и без въздържали се. Това стана при процедура на прегласуване, в която участваха общо 178 депутати. Депутатите от "Атака" не присъстваха в парламентарна зала, като от групата на Обединени патриоти гласуваха 19 депутати от 27.

Марияна Николова замести Валери Симеонов

Марияна Николова замести Валери Симеонов

Депутатите от "Атака" не присъстваха в парламентарна зала

За цените на горивата, които изведоха хиляди на масови протести в цялата страна, Борисов обяви, че всичко относно тях е прозрачно и всеки ще може да види от сметката си какъв е акцизът, колко печелят бензиностанциите и иска да приключи темата, тъй като други, независими органи отговарят за това. Нека клиентите да погледната касовите си бонове, призова той.

Премиерът припомни, че добивът на шистов газ в страната ни не бе разрешен отново заради протести, а в момента целият свят разработва такива находища.

Искам горивата да са евтини и в България, но нямаме такива залежи петрол, отговори Борисов защо във Франция крайната цена на горивата е по-ниска.

За нарушенията в "Лукойл" Борисов отново пожела да се види кои са управлявали преди него и от кога всъщност са допуснати тези нередности. Тогава дори не бях в политиката, но нека се публикуват пълните данни, за да се види кой е виновен, за да не плаща компанията данъци толкова години, настоя той. 

Трябва да сме внимателни, когато говорим за монопол в която и да е сфера, предупреди Борисов.

Борисов отказа да кометира сделката между ЧЕЗ и "Инерком". Не искам да се меся в частни сделки, каза той, като припомни, че КЗК е спряла сделката. 

Малоброен пореден протест в Сливен

Малоброен пореден протест в Сливен

За десета поредна вечер недоволни се събраха в града

За обществените поръчки и подозрителните фирми, които ги печелят Борисов също отказа да поема вина.

Очаквано, Борисов "нападна" БСП, като сравни приходите в хазната по време на неговото управление и това на "червените". За 4 години, приходите са скочили с 10 млрд. лева. Това е факт, въпреки милиардите, които платихме за КТБ, руските реактори и други. Външният дълг е 20%, с тенденцията да падне до 17 процента от БВП. Опроверга Борисов и твърденията за спад в инвестициите. 

Борисов бе запитан и за подадените няколко министерски оставки, както и защо после те се оказват назначени на други отговорни длъжности. Той изрази съжаление от загубените добри експерти, като ги защити в съответните казуси. Според него, ексминистрите не са били виновни в случая, но са си отишли под натиск и по морални причини. 

Борисов отговори на въпрос и за субсидиите на партиите. Според него, ако субсидиите са ниски, то олигархията ще има огромна власт над парламента.  Защо да сме зависими от олигарсите, попита той, като обеща да предложи намаляване на субсидиите, без да е убеден, че това е полезна стъпка. 

Отстъплението от въвеждането на електронното гласуване премиерът обясни с рисковете за киберсигурността, актуално не само у нас, но и в цяла Европа. Това се налага, въпреки че хората го скат, защото е удобно. Дори в САЩ 2 години след избора на президента Доналд Тръмп не спират коментарите за намесата на руските хакери. Никой не знае при електронното гласуване кой стои отсреща. Милиарди отнема да се защити киберсигурността, припомни той. 

Друга важна тема, която бе засегната в интервюто, бе за свободата на медиите. Според Борисов, в България може да се говори за автоцензура на медиите, а не за такава, наложена от управляващите. Като пример в подкрепа на твърдението си, той даде себе си и собственото си управление. Медиите непрекъснато ме коментират, шаржове има и в "Шоуто на Слави". "Някой някога да ви е критикувал? А други премиери ви завираха в дупките", заяви Борисов.

ГЕРБ подкрепи медийния закон на Пеевски, защото и други партии са го направили, призна Борисов. Докато медиите на Пеевски са с 5% дял, всички други си имат други собственици и много често всеки олигарх прави свои медии.