Марияна Николова замести Валери Симеонов като вицепремиер в състава на третия кабинет Борисов.

Това стана с гласа на 116 "за", 62 "против" и без въздържали се. Това стана при процедура на прегласуване, в която участваха общо 178 депутати. 

Депутатите от "Атака" не присъстваха в парламентарна зала, като от групата на Обединени патриоти гласуваха 19 депутати от 27.

БСП не разбрали защо Валери Симеонов е подал оставка
Обновена

БСП не разбрали защо Валери Симеонов е подал оставка

Поведението на Борисов е неуважение към Конституцията, смята Валери Жаблянов

Припомняме, че вчера късно вечерта стана ясно, че досегашният началник на кабинета на вицепремиера Валери Симеонов - Марияна Николова, е предложена да стане вицепремиер по демографската политика на мястото на подалия оставка Симеонов. Предложението бе подписано от премиера Бойко Борисов. 

Преди това повече от 6 часа в сградата на Министерски съвет се проведе среща на малката коалиция във връзка с поредния разрив между патриотите и искането на Волен Сидеров и другият вицепремиер Красимир Каракачанов да подаде оставка.
Така и не стана ясно точно в какъв формат се е провела срещата и дали на нея е присъствал премиерът Борисов. 

Самият Волен Сидеров излезе доста по-рано от Министерски съвет и даде лаконични отговори на журналистите: "Всичко изчистихме. Всичко е наред. Всичко е прекрасно... Няма нищо какво да ви кажа специално... Аз съм един прост депутат."

Волен Сидеров няма поводи за изявления

Волен Сидеров няма поводи за изявления

Няма нищо какво да ви кажа специално... Аз съм един прост депутат

И тази сутрин партньорите от ВМРО не бяха наясно точно как ще гласуват депутатите от "Атака" в групата на Обединените патриоти. Депутатът Александър Сиди призна, че няма официално решение на парламентарната група, а колегата му Красимир Богданов призова да се даде шанс на Николова.

Изборът на Марияна Николова за вицепремиер стана след няколко часова дискусия в пленарна зала. От БСП настояха за присъствието на премиера Борисов, но той така и не дойде. Николова бе представена от вицепремиера Красимир Каракачанов.

Каракачанов призна за проблеми при патриотите

Каракачанов призна за проблеми при патриотите

Сидеров питал дали ще са заедно на евроизборите

С отсъствието на депутатите от "Атака" в пленарна зала се поставя под въпрос какво ще бъде взаимодействието между лидерите Валери Симеонов и Волен Сидеров от една страна, както и осигуряването на мнозинство, а от друга и стабилността на кабинета Борисов 3.

Представянето на кандидатурата на Марияна Николова от вицепремиера Красимир Каракачанов: