Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка. Тя е изненадваща, тъй като вчера на брифинг в централата на партията - в деня на изборите лидерът на БСП не излезе пред журналисти - Корнелия Нинова заяви, че няма да подава оставка, но ще започне процедура по избор на нов председател на БСП, т.е. своеобразен вот на доверие в партията.

В изявлението си пред съпартийците Нинова на първо място благодари на всички тях, както и на всички, които са гласували за БСП и признава: "Да, ние загубихме тези избори." Тя подчертава, че трябва да се открои и положителното - БСП е единствената партия, която повишава в абсолютен брой гласовете си и то с близо 30 000 и увеличава мандатите си в ЕП.

Нинова ще се бори отново за доверието на социалистите

Нинова ще се бори отново за доверието на социалистите

Лидер за първи път ще се избира пряко от цялата партия

"Да, знаем, че авторитарна власт се сваля трудно. Срещу нас беше изправена цялата държавна машина, медии, анализатори, купен вот, страх и изкарване на администрацията под команда да гласува. Дори и при тази ситуация, нашият основен опонент има около 500 хиляди гласа." Затова и според Нинова, всички социалисти трябва да имат самочувствие и да не униват. Заради факта на загубата обаче Нинова подава оставка и поема цялата отговорност.

Георги Свиленски също подаде оставка като председател на предизборния щаб на БСП.

БСП ще свика конгрес в съкратени срокове - той ще се проведе на 15 юни, когато и тогава ще се констатира според устава на партията тази оставка.

Нинова предлага и да стартира кампания за номинации, приемане на правила и процедури за избор на председател по новия устав и чрез пряк избор. Така до края на юли ще може да се избере нов председател, а успоредно да върви и подготовката на партията за местните избори.Корнелия Нинова твърдо вярва, че БСП може да спечели местните избори наесен.

БСП загубила балъшки сготвени избори. Това беше позиция на редица социалисти преди днешния пленум на столетницата.

Георги Пирински посочи, че пленумът сериозно коригирал Корнелия Нинова пренареждайки листата и издигайки Сергей Станишев на предни позиции с преференциите.

Георги Гергов обясни, че шест месеца се старал да не пречи, като не се появявал по медиите с коментари. Дал възможност на ръководството да организира и проведе изборите. Не съм доволен от резултатите, не съм доволен от воаяжите, не съм доволен от схемите, които се готвят да се направят, подчерта той. Гергов настоява да се спазва уставът и да се носи политическа отговорност. Втори път загубихме сготвени избори, каза бизнесменът.

Освен това според него и днешният пленум бил грешен. Нямало окончателно резултати от изборите, а левите щели да обсъждат резултатите. Не трябвало да се прехвърлят проблемите от болната на здравата глава и да се сменят ръководства по места, каквато идея вчера лансира Корнелия Нинова.Няма как да останем еднолична партия, ядосан е Гергов. БСП не можела да управлява на парче. Имаме идеи и каузи, изтъкна той. Не искаме да дъним партията, категоричен е Гергов.

Според Атанас Мерджанов левицата задала много очаквания на избирателите. Объркахме много, е равносметката на социалиста. В крайна сметка бяхме наказани, допълни той. Мерджанов иска оставки, защото предизборният щаб не си свършил работата. По мнението му грешка било депутатите да излязат от Народното събрание и сега му е интересно с какви мотиви Нинова ще предложи завръщането им.

И Антон Кутев призна загубата. Според него големият проблем е как БСП ще се промени, за да не загуби следващите избори по същия балъшки начин. Че трябва промяна за мен е безспорно, отсече Кутев. За мен е важно да има рязка промяна в начина, по който работим, изтъкна червеният депутат. Левицата не можела да се управлява по същия начин, което обаче не означавало, че не може да се управлява от Корнелия Нинова.