Премиерът Бойко Борисов лично дойде в Народното събрание, за да внесе предложение за партийна субсидия за 1 лв. на глас. Това е 11 пъти по-малко от определената в момента по закон.

Още преди да започне с изявлението си, на премиера му бе даден въпрос вярно ли е, че се намалява партийната субсидия. На него Борисов отговори: "Много се наслушахме на популизъм и с колегата Горанов сме го защитавали това, защото ще стане накрая като в Чехия, където милиардерите и олигарсите да са премиери. Партиите ще станат собственост на бизнесмените".

Премиерът заяви, че се надява всички партии да подкрепят предложението. По думите му управляващите показвали, че са добър стопанинС парите ще строим детски градини и ясли, обеща Борисов.

Намаляват партийната субсидия, но само за тази година

Намаляват партийната субсидия, но само за тази година

Така предложената промяна в Закона за държавния бюджет не урежда трайно въпроса

Премиерът иска да види  как с 1 лев партийна субсидия ще се оправят партиите в следващите години, как ще ги плащат на изборите, на социолози и политолози. По думите му, който се обяви срещу лудите, сам го обявяват него за луд. "Аз бях на изборите като кмет без нито един лев, без партия, без нищо", похвали се Борисов и допълни, че Ханс Зайдел и Конрад Аденауер се погрижили да се структурира партията по европейски тип.

Борисов, ако бил журналист, щял да зададе следните въпроси: Защо след толкова години управление на БСП и ДПС поотделно или заедно не направиха това да няма данъци. Защо сега казват, че има пари в държавата, а преди при тях нямало. Според премиера това са логични въпроси.

"Воля" подкрепят намалението на субсидиите

"Воля" подкрепят намалението на субсидиите

Според него, ако промяната в закона бъде контролира няма опасност от зависимост

По темата от последните дни и предложенията за намаляване на ДДС върху определени стоки, каквито предложения дойдоха и от ДПС, и от БСП, премиерът се изказа скептично, но заяви, че това е възможно да се направи за ДДС-то за книгите, тъй като образованието е действително приоритет на това правителство.

По думите му ГЕРБ събират пари от битката с контрабандата. На въпрос дали партньорите са подкрепили предложението му Борисов заяви, че партньорите са в залата, но него никой не го пита за много предложения, чувал ги всеки ден, от който да било.

Борисов припомни, че още преди 2 години настоявал субсидията да е 1 лев, но тогава някои сили в парламента надделели. Борисов посочи, че парламентът е "нашият началник и ако искат редакционна поправка, внасяме нов закон - 1 лев партийна субсидия".

Той обеща, че това, което е получил ГЕРБ в повече, както някои други партии, ще се върне незабавно в бюджета.

Премиерът не го притеснява напрежението между партньорите, защото били в добро настроение.

Войводите обмислят варианти за финансирането на партиите

Войводите обмислят варианти за финансирането на партиите

Големите партии не могат да изхарчат парите при финансиране на глас

Припомняме, преди дни стана ясно, че министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен срок, за да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии.

Върховна административна прокуратура, която провери изнесената информация в Шоуто на Слави", че партиите всъщност са получили не 11 на глас, а над 13 лв. и че методиката на изчисляване на субсидиите, всъщност противоречи на закона. Шоуто на Слави се позова на получена от МФ информация, но главният прокурор Сотир Цацаров веднага се самосезира и разпореди проверка.

Върховна административна прокуратура е сезирала и Сметната палата да осъществи финансов контрол, както и Върховна касационна прокуратура предвид събраните данни за извършени престъпления от общ характер от служители на Министерство на финансите.

Според оповестеното от "Шоуто на Слави" реално изплатената субсидия е от 38 684 384 лв. т. е. с 6 519 540 лв. повече.

Проверката на ВАП води до извода, че на петте политически партии и коалиции - ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и "Воля" - неправилно са изплатени суми и в нарушение на разпоредбите на чл. 25, чл. 26 и чл. 27 от Закона за политическите партии /ЗПП/. От БСП обявиха, че са готови да върнат надвзетото, но отхвърлиха всякакви други въпроси. БСП поискаха и оставката на министър Горанов.

Валери Симеонов не вижда работа за Борисов в НС

Валери Симеонов не вижда работа за Борисов в НС

Иска официален начин за финансиране на партиите

Припомняме, през 2016 г. Слави Трифонов инициира подписка за провеждане на референдум, която беше подкрепена от над половин милион българи. Предвиждаше се той да включва шест питания, които да бъдат поставени заедно с гласуването за президент. Един от въпросите беше свързан именно с партийните субсидии. Гражданите трябваше да решат дали подкрепят годишната държавна субсидия на политическите партии и коалициите да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори.

При провеждането на референдума през ноември по въпроса се произнесоха над 3 милиона българи, като резултатите бяха красноречиви. Общо 2 516 957 души се обявиха "за" идеята срещу едва 523 703, които бяха против.

Дни по-късно обаче от ЦИК съобщиха, че не достига под 1%, за да бъде референдумът задължителен. Слави Трифонов обвини Комисията в "чудовищна манипулация", но след близо половин година ВАС се произнесе окончателно в полза на ЦИК.

Така въпросите от референдума отидоха за обсъждане в Народното събрание и въпреки че при последното си подаване на оставка премиерът Борисов се зарече да изпълни народната воля, реално обсъждане на въпросите в пленарна зала нямаше. Самият Борисов не веднъж се е изказвал против идеята за субсидия от 1 лев на глас именно с аргумент, че по този начин партиите ще станат зависими от икономически субекти.

Крум Зарков видя кризисен пиар при ГЕРБ

Крум Зарков видя кризисен пиар при ГЕРБ

БСП нямало да се оставят да ги пришпорват