Воеводите на настоящия етап не могат да кажат дали подкрепят или не предложението от страна на ГЕРБ за намаляване на партийните субсидии, тъй като първо трябва да го обсъдят в парламентарната група.

Проблемът е, че намаляването на партийните субсидии отговаря на обществените очаквания, но не дава отговор откъде се финансират партиите. Това заяви Искрен Веселинов пред журналисти в кулоарите на парламента по повод предложението на премиера Бойко Борисов субсидиите да бъдат намалени на 1 лев.

Той определи въпросът като доста сериозен, тъй като партийната субсидия в сегашния й размер е прекалено голяма особено за големите партии, които нямат възможност да изхарчат парите. Веселинов настоява предложението за намаляване на държавната субсидия да бъде обвързано с предложение за възможните допустими източници на финансиране.

Борисов предложи 1 лв. партийна субсидия
Обновена

Борисов предложи 1 лв. партийна субсидия

Лично дойде в Народното събрание, а спечелил изборите като кмет без нито един лев

Според Веселинов държавното финансиране е по-правилният вариант, но и финансирането на глас е нелепо.

От ВМРО лансират отново идеята си, при която да има таван на финансирането и всяка една партия да има едни и същи разходи и такива, които са присъщи за самата партия.

Депутатът уточни все пак, че в момента не може да даде официално становище, но от ВМРО са внесли предложение за горен таван, примерно от 3 или 5 милиона, за субсидията още в предишния мандат.

"Воля" подкрепят намалението на субсидиите

"Воля" подкрепят намалението на субсидиите

Според него, ако промяната в закона бъде контролира няма опасност от зависимост

Той посочи, че трябва да има таван на получаваната субсидия, откъдето би могло да се икономисват 2/3 от средствата, които се плащат в момента.

Веселинов подчерта, че в този дух дебатът трябва да бъде малко по-сериозен и по-задълбочен, но важното е да има нещо, което да бъде "работещо и читаво", защото за популизма няма почивен ден.

"Никой не е ваксиниран от популизъм", изтъкна депутатът от ВМРО.

Политолози очакват обединените патриоти да проявят инстинкт за самосъхранение

Политолози очакват обединените патриоти да проявят инстинкт за самосъхранение

Въпреки "изпилените" отношения между ВМРО и "Атака"

Припомняме, че малко по-рано в кулоарите на парламента Пламен Христов от "Воля" заяви, че те подкрепят предложението на премиера Борисов. 

Миснистър-председатялт пристигна  в Народното събрание, за да внесе предложение за партийна субсидия за 1 лв. на глас.

Припомняме, преди дни стана ясно, че министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен срок, за да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии.

Върховна административна прокуратура, която провери изнесената информация в Шоуто на Слави", че партиите всъщност са получили не 11 на глас, а над 13 лв. и че методиката на изчисляване на субсидиите, всъщност противоречи на закона. Шоуто на Слави се позова на получена от МФ информация, но главният прокурор Сотир Цацаров веднага се самосезира и разпореди проверка.

Проверката на ВАП води до извода, че на петте политически партии и коалиции - ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и "Воля" - неправилно са изплатени суми и в нарушение на разпоредбите на чл. 25, чл. 26 и чл. 27 от Закона за политическите партии /ЗПП/. От БСП обявиха, че са готови да върнат надвзетото, но отхвърлиха всякакви други въпроси. БСП поискаха и оставката на министър Горанов.

Сидеров не иска каски, а сиво вещество под каските
Обновена

Сидеров не иска каски, а сиво вещество под каските

ВМРО искали да бъдат обявени за единствената патриотична формация

Припомняме, през 2016 г. Слави Трифонов инициира подписка за провеждане на референдум, която беше подкрепена от над половин милион българи. Предвиждаше се той да включва шест питания, които да бъдат поставени заедно с гласуването за президент. Един от въпросите беше свързан именно с партийните субсидии. Гражданите трябваше да решат дали подкрепят годишната държавна субсидия на политическите партии и коалициите да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори.

При провеждането на референдума през ноември по въпроса се произнесоха над 3 милиона българи, като резултатите бяха красноречиви. Общо 2 516 957 души се обявиха "за" идеята срещу едва 523 703, които бяха против.

Дни по-късно обаче от ЦИК съобщиха, че не достига под 1%, за да бъде референдумът задължителен. Слави Трифонов обвини Комисията в "чудовищна манипулация", но след близо половин година ВАС се произнесе окончателно в полза на ЦИК.

Така въпросите от референдума отидоха за обсъждане в Народното събрание и въпреки че при последното си подаване на оставка премиерът Борисов се зарече да изпълни народната воля, реално обсъждане на въпросите в пленарна зала нямаше. Самият Борисов не веднъж се е изказвал против идеята за субсидия от 1 лев на глас именно с аргумент, че по този начин партиите ще станат зависими от икономически субекти.