Има политическо завръща на "Атака" в тяхното традиционно поле. Това заяви политологът Анастас Стефанов пред БНТ относно вчерашната реакция на лидера на партията Волен Сидеров спрямо своите коалиционни партньори.

От своя страна Росен Карадимов посочи, че "Атака" винаги е била на гребена на опозиционността и това бил най-тежкият й проблем. Присъствието й в управлението пък създавало форма на раздвоение и засилване на квазиопозиционното говорене с цел връщане на определени позиции.

На въпрос трудно ли приема Сидеров загубата на евровота, Стефанов противопостави неговото поведение на това на лидера на НФСБ Валери Симеонов. Според него при Симеонов се наблюдавало снишаване и хладнокръвно политическо говорене, което целяло да съхрани малката коалиция през електоралната буря, за да се остане във властта.

Карадимов изрази мнение, че европейските избори са били безлични, тъй като не са довели до съществени промени в политическата обстановка. Той посочи, че ГЕРБ върви към една нормалностна политическа партия, която е отправила две ключови послания - разделяне на постовете на областните координатори от депутатите и засилване на колективната функция на Изпълнителната комисия. В БСП пък имало напрежение във върха. Относно ДПС политологът коментира, че партията на Карадайъ за първи път се опитва да закрепи политическата си позиция с политически послания, а не с организационни мерки и посочи като доказателство предложението за намаляване на ДДС-то. Случващото се при патриотите било функция на всички тези процеси в останалите водещи партии.

Валери Сименов не бил врачка, за да види бъдещето на ОП

Валери Сименов не бил врачка, за да види бъдещето на ОП

Според него ВМРО и Атака ще намерят добрия тон помежду си

Относно малката коалиция Стефанов коментира, че конфликтите между коалиционните партньори са започнали през есента на 2018 г., защото егоцентризмът е надделявал над рационалното поведение. Именно поради тази причина ВМРО решили да "играят собствен мач" на евроизборите. Той обясни победата на воеводите с по-ранното начало на кампанията им, както и с водача на листата им - Ангел Джамбазки, който ясно показал баланса между консервативно-националното и проевропейското. Според него не е изненадващо, че НФСБ и "Атака" са останали с маргинализиращи резултати спрямо ВМРО предвид тези обстоятелства.

От самото начало голямата коалиция беше порочно зачената, заяви Стефанов, допълвайки, че напрежението се дължи на факта, че има националисти във властта.

На въпрос какво ще се случи с малката коалиция Стефанов призова да не се подценява инстинкта за самосъхранение на българския политик. Той все пак призна, че отношенията между ВМРО и "Атака" са "доста изпилени".

Сидеров не иска каски, а сиво вещество под каските
Обновена

Сидеров не иска каски, а сиво вещество под каските

ВМРО искали да бъдат обявени за единствената патриотична формация

Политолозите обаче се съмняват, че ще се стигне до оставката на Сидеров. Ситуацията в малката коалиция обаче поставяла премиера Бойко Борисов в тежка ситуация, защото той едновременно трябвало да се справя с реформи в ГЕРБ и да балансира в отношенията с коалиционните си партньори.

Относно ситуацията в БСП Стефанов бе категоричен, че Корнелия Нинова няма алтернатива в червената партия, поради което оттеглянето й няма да бъде допуснато. Според него е възможно Нинова да бъде преизбрана.

Припомняме, вчера лидерът на Атака Волен Сидеров обвини ВМРО в измама и нечестен вот на евроизборите. Според Сидеров с изказванията от последните дни ВМРО искат да бъдат записани като единствената патриотична формация в България, но това няма как да стане.

ВМРО иска преглед на коалиционното споразумение за управлението

ВМРО иска преглед на коалиционното споразумение за управлението

Искрен Веселинов: Имаме намерение да разберем съществуват ли партньорите ни като такива

На европейските избори трите патриотични формации се явиха самостоятелно, след като месеци наред не постигнаха споразумение за потвърждаване на коалицията, ВМРО поведоха с резултата и успяха да спечелят два мандата, като в ЕП отиват водачът на листата Ангел Джамбазки и изведения напред с преференции Андрей Слабаков.

След изборния ден лидерът на ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов изрази недоволството си от поведението от техните коалиционни партньори от "Атака" по време на евроизборите. Той заяви, че не знае как ще се гледат в очите и как занапред ще работят с атакистите.

В краткия си коментар след изборите лидерът на НСФБ Валери Симеонов подчерта, че състоянието на коалицията не зависи от изборите.

Ден по-късно от ВМРО се заканиха, че всяка клевета ще мине през съда.

Валери Симеонов пък заяви в кулоарите на парламента, че не вижда скандал в малката коалиция.

В Обединени патриоти ще разговарят сериозно

В Обединени патриоти ще разговарят сериозно

Джамбазки се закани да съди "Атака" за лъжите и клеветите от кампанията

Изострените отношения в т.нар. малка коалиция в управлението започнаха да се проявяват около година след като започна управлението на третия кабинет на Борисов. Конфликтът обаче беше преди всичко между Волен Сидеров и Валери Симеонов, като първият поиска оставката на вицепремиера, а депутатите от НФСБ свалиха доверието си от лидера на "Атака" като шеф на ПГ на Обединени патриоти.

Освен това Волен Сидеров и Валери Симеонов "кръстосаха проверки" с проверки по морските ни курорти, а в Народното събрание се стигна и до физическа разправа. До този момент в тези отношения лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов е заемал позицията на помирител или посредник, като дори шеговито се определи (и снима) като синя каска.

Дълго се водиха и преговорите за явяването на европейските избори отново в коалиция, намеренията обаче се провалиха. За това до голяма степен бе обвиняван Волен Сидеров, който бил настоявал да бъде водач на евентуалната обща листа. Самият Сидеров обаче категорично отрича да е поставял такива ултиматуми. В крайна сметка на 26 май патриотите се явиха поотделно, като най-добър резултат постигна ВМРО, листата на "Атака" събра дори по-малко от Валери Симеонов.

ВМРО са в следизборен размисъл

ВМРО са в следизборен размисъл

Воеводите обмислят бъдещето на малката коалиция