Черният дроб е много комплексен орган, който е лабораторията на човешкия организъм. В него се случват много процеси и има изключително важни функции. Това заяви в интервю за News.bg доктор Красен Иванов, гастроентеролог и хепатолог в УМБАЛ "Св. Екатерина".

Основният фактор, който го разболява е алкохолът, но освен това има и редица други причини, които могат да причинят чернодробно увреждане като вирусните хепатити, автоимунните чернодробни болести, както и метаболитно асоциираната неалкохолна стеатозна болест на черния дроб.

По думите му тя става все по-разпространена в днешно време. Всеки четвърти човек е с тази болест, посочи доктор Иванов.

"Ако не се вземат мерки тя може да се развие в метаболитно асоцииран стеатохепатит, който да прерасне в цироза и чренодробен рак", обяснява той.

Основните рискови групи са хората със затлъстяване, подчерта лекарят. Застрашени още са хората с диабет, инсулинова резистентност, с метаболитен синдром, хора със завишени нива на триглицериди, холестерол, неактивните пациенти.

Мъжете за по-често засегнати от жените от тази болест, поясни доктор Красен Иванов.

Кардиологът Спас Бегов: Слушайте сърцето, болното сърце боли

Кардиологът Спас Бегов: Слушайте сърцето, болното сърце боли

Пред News.bg лекарят посочва кои фактори са най-големите рискове за проблеми със сърцето

Чернодробна цироза не се получава само от прекомерната употреба на алкохол, но и вследствие на затлъстяването. В САЩ тя е четвъртата причина за трансплантация на черен дроб, стана ясно от коментара му.

Най-тежкото усложнение е чернодробния рак. "Черният дроб е търпелив орган, той по принцип не боли", обясни доктор Иванов.

Симптоми се появяват при напреднало заболяване. Болестта е обратима, когато не е достигнала до чернодробната цироза, подчерта гастроентерологът.

Ако човек свали между 7 и 15% от килограмите си, процесът започва да се обръща, стана ясно от коментара му. Той обясни, че черният дроб има огромни регенеративни способности, но когато не се е стигнало до фиброза.

Д-р Иванов е категоричен - няма "полезно" количество алкохол. Черният дроб има нужда от време, за да регенерира, обясни гастроентерологът и допълни, че едно от най-вредните неща за този важен орган е ежедневното прекаляване с алкохола.

Според него не трябва да прекаляваме и с хранителните добавки. Допълнително с това приемането на добавки не означава, че спокойно можем да прекаляваме с алкохола.

Средиземноморската диета е добра както за черния дроб, така и за целия организъм. Доктор Иванов е категоричен да избягваме пържените храни, т.нар. фаст фууд, глюкозо-фруктозния сироп и др.

Д-р Димитър Звездов: Ракът на дебелото черво засяга все по-млади хора

Д-р Димитър Звездов: Ракът на дебелото черво засяга все по-млади хора

Гастроенерологът разкри кои са основните рискови фактори за това опасно заболяване

Освен той препоръчва веднъж годишно да изследваме чернодробните си показатели, както и да преминем през ехографско изследване. Лекарят препоръчва след 45 годишна възраст профилактична колоноскопия.

По време на разговора обсъждаме още:

  • Какви са етапите на развитие на мастното чернодробно заболяване ?
  • Какви са усложненията?
  • Каква е профилактиката и може ли промяната в начина на живот и режима на хранене да „излекуват“ черния дроб? Кои добавки са полезни за него?

Отговор на тези въпроси и още можете да видите в цялото интервю тук: