Сгреших и затова ще си понеса цялата отговорност. Това заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в предаването "Лице в лице" по bTV относно второто място на Цецка Цачева на първия тур на президентските избори. Той заяви, че ще се оттегли при провал на балотажа.

"За първи път и аз не се подадох на популизма и търсех най-подходящия човек, най-знаещия, а не най-харизматичния, най-харесващия, най-рейтинговия", мотивира избора си за Цецка Цачева премиерът.

Той призна, че не е обмислил добре ситуацията, когато е заявил по-рано, че ще подаде оставка при загуба на 6 ноември. "Да стоим и да участваме на избори в оставка, нямаше да е честно нито към партията, нито към Цачева", коментира министър-председателят и подчерта, че при провал на балотажа ще се оттегли.

Борисов разкри периодите, през които са минали, за да изберат Цачева. "Първият рефлекс беше на партията - партията очакваше аз да съм кандидат, партията очакваше после Фандъкова да е кандидат (...), след това Томислав Дончев, Димитър Николов", разказа той. По думите му Цачева остава по-подготвеният кандидат и е "много по-симпатична от лидери и премиери в Европа".

ГЕРБ ще подкрепи решенията от референдума в пленарна зала и ще работи за това да станат закон - макар лидерът й Бойко Борисов да не подкрепя падането на субсидията и мажоритарната система.

БСП готви предложения за промени в Изборния кодекс заради референдума

БСП готви предложения за промени в Изборния кодекс заради референдума

Партиите трябвало да се съобразят с желанието на българите

"ГЕРБ ще работи за това субсидията да бъде лев на глас. Аз съм убеден, че това ще доведе олигархията в управлението, но щом 3,5 млн. искат това - глас народен, глас Божи", заяви министър-председателят, който запита "аз по-умен ли съм от тези 3,5 млн.". По думите му и "Цецко Чоков може да стане депутат, който има пари по регионите, ще си поръчва".

Той призова Слави Трифонов да поеме отговорност за допитването, като направи своя политическа партия.

Борисов за пореден път разви тезата, че ГЕРБ търпи всички негативи от управлението, в т.ч. и от действията на партньорите си. Борисов на два пъти натърти, че може БСП да печели в редица "крепости" на ГЕРБ, но пък управляващите са се представили по-силно на частичните местни избори в район "Младост" в столицата. Според него Румен Радев ще е същият като Пламен Орешарски: "Уж взеха независим експерт, а след това се скриха от него".

Краят на интервюто представляваше монолог на Борисов, насочен към избирателите: "Аз си мислех, че е най-доброто да строим магистрали, мостове, пречиствателни станции (...) Нещо съм объркал като приоритети - съжалявам, мислех си, че като санираме блоковете, за всеки празник по над 50 млн., събрани от контрабандистите, бонус за пенсионерите, над 3 млрд. излишък в бюджета, свалихме дефицита... Всичко, а изведнъж протестен вот. Защо".