Министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен срок, за да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии. Според разпореждането на прокуратурата Горанов трябва да започне действия за събиране и възстановяване на изплатените в повече суми по годишните субсидии на правоимащите партии за периода 2016 г.- 2018 г. Трябва и да се организира стриктно спазване на чл.25- 28 от ЗПП, така че те да получават реално определения им по закон размер на партийната субсидия.

Върховна административна прокуратура, която провери изнесената информация в Шоуто на Слави", че партиите всъщност са получили не 11 на глас, а над 13 лв. и че методиката на изчисляване на субсидиите, всъщност противоречи на закона. Шоуто на Слави се позова на получена от МФ информация, но главният прокурор Сотир Цацаров веднага се самосезира и разпореди проверка.

Върховна административна прокуратура е сезирала и Сметната палата да осъществи финансов контрол, както и Върховна касационна прокуратура предвид събраните данни за извършени престъпления от общ характер от служители на Министерство на финансите.

Нямало грешка при определянето на партийните субсидии според Менда Стоянова

Нямало грешка при определянето на партийните субсидии според Менда Стоянова

По думите ѝ законът бил спазен

Припомняме, че според оповестеното от "Шоуто на Слави" реално изплатената субсидия е от 38 684 384 лв. т. е. с 6 519 540 лв. повече.

Проверката на ВАП води до извода, че на петте политически партии и коалиции - ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и "Воля" - неправилно са изплатени суми и в нарушение на разпоредбите на чл. 25, чл. 26 и чл. 27 от Закона за политическите партии /ЗПП/. От БСП вече обявиха, че са готови да върнат надвзетото, но отхвърлиха всякакви други въпроси. БСП поискаха и оставката на министър Горанов. 

По същия незаконосъобразен начин е формирана и разпределена субсидията за политическите партии, по които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори - такава е партия "Възраждане".

БСП искат оставката на Владислав Горанов

БСП искат оставката на Владислав Горанов

Заради надплатените партийни субсидии

По-късно през деня от Сметната палата съобщиха, че започват одит на отчета за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2018 година съгласно чл. 6, ал. 5 от Закона за Сметната палата.При този одит ще бъде проверен и редът за начисляване и изплащане на субсидиите на политическите партии. Ще бъдат взети предвид констатациите на Върховна административна прокуратура.