Няма грешка при определянето на размера на партийните субсидии. Това заяви председателят на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пред БНР, като коментар на получаването на повече от 13 лева на глас от партиите и коалициите, въпреки че по закон е определената сума е 11 лева.

Тя обясни, че за да се избегнат подобни тълкувания, комисията е приела на първо четене промените в Закона за политическите партии, с които се определя, че партиите и коалициите ще получават субсидия на база на действителните гласове, спечелени от самите тях. 

По време на заседанието станало ясно, че не само през последните няколко години, но от 2001 година има подобни неточности.

На въпрос дали тогава трябва да се направи ревизия от 2001 г., Стоянова заяви, че не вижда причина за такава ревизия, тъй като според нея законът е спазен.

Въпреки това тя допълни, че щом според обществото тези субсидии са неправилно получавани, трябва да има някакво частично връщане на пари.

БСП искат оставката на Владислав Горанов

БСП искат оставката на Владислав Горанов

Заради надплатените партийни субсидии

Припомняме, че вчера от БСП поискаха оставката на финансовия министър Владислав Горанов за неправомерното харчене на държавни средства при разпределяне на партийните субсидии.

За увеличените партийни субсидии първо съобщи шоуменът Слави Трифонов след направено запитване по Закона за достъп до обществена информация.

От сметките излезе, че всички партии са получили по 13,23 лв. на глас субсидия. Сезира се дори и главният прокурор Сотир Цацаров. След излизане на информацията от МС направиха корекции.

Вие искате 1 лев субсидия на глас, те си гласуват 11 лева и накрая получават 13,23 лв.

Вие искате 1 лев субсидия на глас, те си гласуват 11 лева и накрая получават 13,23 лв.

2,5 млн. българи, гласували "за" 1 лев субсидия, не били достатъчни, за да е валиден референдумът, а на предишните евроизбори за всички кандидати гласуваха общо 2 239 430 души