Жалко е, че на гърба на закона, на гърба на Народното събрание и на държавния бюджет се прави кризисен пиар. Това заяви социалистът Крум Заков по повод предложението на премиера Бойко Борисов партийните субсидии да станат 1 лв.

След като били хванати в грешка за изчисляване на субсидиите и след унищожителния доклад на Еврокомисията се правел ход, който цели да отклони общественото внимание. По думите на Зарков въпросът за финансирането на партиите и публичното финансиране е доста сериозен.

Според Зарков не е нормално и да се внесе актуализация на бюджета сутринта и след два часа да има комисия. Припомняме, че беше решено бюджетната комисия да се събере извънредно днес заради акцията на Борисов.

Крум Зарков похвали прокуратурата за намесата й за субсидиите

Крум Зарков похвали прокуратурата за намесата й за субсидиите

Пита къде са институциите, щом отново медиите са сезирали НС

"И така джаста-праста, не е правилен този подход", посочи Зарков. От БСП внимателно ще обсъдят предложението и няма да се оставят да бъде пришпорвани. Социалистите също щели да направят предложение.

"Няма да се оставим да ни пришпорват така и ние ще обсъдим въпроса достатъчно сериозно и ще направим своето предложение, мотивирано с изчисления и данни", аргументира се Зарков и допълни, че Националният съвет на партията в събота, също щяла да се произнесе по този въпрос.

Според него, ако ГЕРБ продължават така, днес могат да предложат 1 лев субсидия в закона, после да я изчислят на 5, 6 и на колкото решат". Нека подходим сериозно, защото въпросът е наистина важен, призова Зарков.

Нинова нападна Борисов, че го е страх да застане пред депутатите

Нинова нападна Борисов, че го е страх да застане пред депутатите

Два шамара било получило правителството вчера

Припомняме, през 2016 г. Слави Трифонов инициира подписка за провеждане на референдум, която беше подкрепена от над половин милион българи. Предвиждаше се той да включва шест питания, които да бъдат поставени заедно с гласуването за президент. Един от въпросите беше свързан именно с партийните субсидии. Гражданите трябваше да решат дали подкрепят годишната държавна субсидия на политическите партии и коалициите да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори.

При провеждането на референдума през ноември по въпроса се произнесоха над 3 милиона българи, като резултатите бяха красноречиви. Общо 2 516 957 души се обявиха "за" идеята срещу едва 523 703, които бяха против.

Дни по-късно обаче от ЦИК съобщиха, че не достига под 1%, за да бъде референдумът задължителен. Слави Трифонов обвини Комисията в "чудовищна манипулация", но след близо половин година ВАС се произнесе окончателно в полза на ЦИК.

Така въпросите от референдума отидоха за обсъждане в Народното събрание и въпреки че при последното си подаване на оставка премиерът Борисов се зарече да изпълни народната воля, реално обсъждане на въпросите в пленарна зала нямаше. Самият Борисов не веднъж се е изказвал против идеята за субсидия от 1 лев на глас именно с аргумент, че по този начин партиите ще станат зависими от икономически субекти.