Само прокуратурата реагира адекватно на партийните субсидии, защото направи проверка. Така социалистът Крум Зарков коментира в пленарната зала внесения тази сутрин закон от премиера Бойко Борисов партийните събсидии да станат по един лев.

Той посочи, че за пореден път Народното събрание биле сезирано за проблема не от институциите, а от медиите. Той иска да знае как са реагирали институциите, когато станало ясно, че вместо по 11 лева за партийни субсидии, партиите получили 13 лева.

В закона се казвало, че за получен действителен глас се дължат 11 лева. Защо се получава формулата, която отива извън тези 11 лева, иска да знае той. Крум Зарков запита защо са се събрали в пленарната зала - да си прикрият грешките, или да се поправят. Според него въпросът е изключително чувствителен за българските граждани.

Борисов предложи 1 лв. партийна субсидия
Обновена

Борисов предложи 1 лв. партийна субсидия

Лично дойде в Народното събрание, а спечелил изборите като кмет без нито един лев

Депутатът от БСП Филип Попов настоява за подобряване и контрол по дейността на съответните дирекции. Той иска да се приложат правилните и законови възможности за процедури, механизми и средства да не се допуска по-висока партийна субсидия от предвидената. Социалистът не пропусна да поиска оставката на финансовия министър Владислав Горанов.

Красимир Велчев от ГЕРБ атакува социалистите, че не знаят какво е реплика и не знаят за какво става въпрос. По думите на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова няма грешка при прилагането на закона и преразпределянето на действителните гласове. "БСП ни лук яло, ни лук мирисало", атакува шефката на бюджетната комисия социалистите.

Тя посочи, че целта е текстовете от законопроекта да бъдат ясни и последователни, така че да отговарят на очакванията на партиите и коалиците да получават субсидия в размер само за действителните гласове, дадени за тяхната партия.

Депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров посочи, че субсидията се разпределя само за действителните партии и коалиции, които са получили действителни гласове. Според социалистът Пенчо Милков обаче било излишно законодателство за политическите партии. Той се обърна към всеки един народен представител, преди да гласува "за" или "против" закона, първо да го прочете.

Таско Ерменков от БСП също се изказа по повод законопроекта за политическите партии. Преди да го направи обаче, парламентарният шеф Цвета Караянчева заяви, че й липсвала процедурата на изказвания, особено тази на Ерменков. По думите на социалисти обаче законът трябва да бъде общ за всички, а не гледан през лупата на личния интерес.

Горанов показва на БСП как се прави политически модел с 1 лев
Обновена

Горанов показва на БСП как се прави политически модел с 1 лев

И ГЕРБ можели да играят несистемно

Припомняме, днес премиерът Бойко Борисов лично дойде в Народното събрание, за да внесе предложение за партийна субсидия за 1 лв. на глас. Това е 11 пъти по-малко от определената в момента по закон. От своя страна финансовият министър Владислав Горанов изчисли, че това би икономисало на бюджета за 2019 г. около 16 млн. лева.

Преди дни стана ясно, че министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен срок, за да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии.

Върховна административна прокуратура, която провери изнесената информация в Шоуто на Слави", че партиите всъщност са получили не 11 на глас, а над 13 лв. и че методиката на изчисляване на субсидиите, всъщност противоречи на закона. Шоуто на Слави се позова на получена от МФ информация, но главният прокурор Сотир Цацаров веднага се самосезира и разпореди проверка.

Върховна административна прокуратура е сезирала и Сметната палата да осъществи финансов контрол, както и Върховна касационна прокуратура предвид събраните данни за извършени престъпления от общ характер от служители на Министерство на финансите.

Според оповестеното от "Шоуто на Слави" реално изплатената субсидия е от 38 684 384 лв. т. е. с 6 519 540 лв. повече.

Проверката на ВАП води до извода, че на петте политически партии и коалиции - ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и "Воля" - неправилно са изплатени суми и в нарушение на разпоредбите на чл. 25, чл. 26 и чл. 27 от Закона за политическите партии /ЗПП/. От БСП обявиха, че са готови да върнат надвзетото, но отхвърлиха всякакви други въпроси. БСП поискаха и оставката на министър Горанов.