Щом БСП са решили да печелят позитиви с темата за партийните субсидии, нека видим как може да се прави политически модел с 1 лев. Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов в Народното събрание.

Той поясни, че управляващите винаги са защитавали тезата, че партиите трябва да имат разумен и предвидим начин на финансиране. Финансовият министър оцени политическата система като незряла. Според него било много лесно с популистки ходове да се обърнат обществените настроения срещу модела.

Горанов подчерта, че винаги като финансов министър е защитавал, че партийните субсидии трябва да са достатъчни, така че партиите да са относително независими, за да могат да финансират структурите си и определени политически действия. Той заяви, че след като системните партии в парламента са започнали да играят несистемно, ГЕРБ ще покаже, че и тя може да го направи.

Крум Зарков похвали прокуратурата за намесата й за субсидиите

Крум Зарков похвали прокуратурата за намесата й за субсидиите

Пита къде са институциите, щом отново медиите са сезирали НС

Горанов отчете, че след намаляването на субсидиите на партиите на 1 лв. за глас от 1 юли, икономията в бюджета за 2019 г. ще бъде около 16 млн. лв. Той подчерта, че управляващите не се страхуват от зависимост, затова са подкрепяли досега това ниво на партийни субсидии. Според него социалистите не намерили никакъв по-смислен повод да се върнат в парламента, от това да си намалят субсидиите.

Горанов обясни, че теоретично икономиите за бюджета биха възлезли на около 16-18 млн. лв. за 2019 г. "За следващите години - ако сега годишно са планирани около 38 млн. лв. на база на резултатите от последните избори, сега партиите ще получават годишно около 3 млн. лв", коментира той.

Във връзка с идеята за падане на ДДС върху книгите Горанов заяви, че този дебат предстои. По думите му обаче дори и да се намали или падне данъкът върху книгите, цената за крайния потребител нямало да се промени.

Борисов предложи 1 лв. партийна субсидия
Обновена

Борисов предложи 1 лв. партийна субсидия

Лично дойде в Народното събрание, а спечелил изборите като кмет без нито един лев

Финансовият министър се похвали, че оглавяваното от него министерство през последните години не е дало повод за отрицателна оценка. По повод исканата му оставка Горанов бил изключително поласкан, че това е основният политически фактор, който успя да върне една традиционно спазваща Конституцията и добрите демократични нрави партия в българския парламент.

На въпрос какво ще стане с партиите, ако нямат пари да върнат субсидиите, Горанов обясни, че това не е разписано. Затова от ГЕРБ никога не стигали до крайно популистка теза, че партиите не трябва да бъдат финансирани.

Припомняме, днес премиерът Бойко Борисов лично дойде в Народното събрание, за да внесе предложение за партийна субсидия за 1 лв. на глас. Това е 11 пъти по-малко от определената в момента по закон.

Преди дни стана ясно, че министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен срок, за да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии.

Върховна административна прокуратура, която провери изнесената информация в Шоуто на Слави", че партиите всъщност са получили не 11 на глас, а над 13 лв. и че методиката на изчисляване на субсидиите, всъщност противоречи на закона. Шоуто на Слави се позова на получена от МФ информация, но главният прокурор Сотир Цацаров веднага се самосезира и разпореди проверка.

Грешката със субсидиите е заради административна инертност според проф. Вучева

Грешката със субсидиите е заради административна инертност според проф. Вучева

Финансистът не смята, че става въпрос за съзнателна услуга на партиите

Върховна административна прокуратура е сезирала и Сметната палата да осъществи финансов контрол, както и Върховна касационна прокуратура предвид събраните данни за извършени престъпления от общ характер от служители на Министерство на финансите.

Според оповестеното от "Шоуто на Слави" реално изплатената субсидия е от 38 684 384 лв. т. е. с 6 519 540 лв. повече.

Проверката на ВАП води до извода, че на петте политически партии и коалиции - ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и "Воля" - неправилно са изплатени суми и в нарушение на разпоредбите на чл. 25, чл. 26 и чл. 27 от Закона за политическите партии /ЗПП/. От БСП обявиха, че са готови да върнат надвзетото, но отхвърлиха всякакви други въпроси. БСП поискаха и оставката на министър Горанов.

Партиите връщат изплатените им в повече субсидии
Обновена

Партиите връщат изплатените им в повече субсидии

Разпореждането е на ВАП към министър Горанов и обхваща периода 2016 - 2018 г.