Субсидиите за партиите са били надплатени заради административна инертност и липса на професионализъм. Това заяви пред bTV проф. Христина Вучева - икономист и финансов министър в служебния кабинет на Ренета Инджова.

Тя изключи възможността някой съзнателно да желае да направи услуга на партиите, включително финансовият министър Владислав Горанов.

Според нея казусът с надплатените субсидии бил доказателство именно за снижен професионализъм и инертност в администрацията. По нейни думи това не можело да оправдае никого, защото тъкмо бюджетната сфера била мястото, където трябва да се извършва много съществен контрол и той институционално е предвиден.

Проф. Вучева обясни, че изчисляването на субсидиите е толкова рутинна дейност, че счетоводителят, който се занимава с плащанията, не би предположил, че този, който плаща, не е проверил каква сума се превежда. Според нея до грешката се е стигнало заради невнимание от страна на служителите на администрацията, които при изчисленията са използвали стария алгоритъм, прилаган преди промените в закона.

Партиите връщат изплатените им в повече субсидии
Обновена

Партиите връщат изплатените им в повече субсидии

Разпореждането е на ВАП към министър Горанов и обхваща периода 2016 - 2018 г.

Припомняме, преди дни стана ясно, че министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен срок, за да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии.

Върховна административна прокуратура, която провери изнесената информация в Шоуто на Слави", че партиите всъщност са получили не 11 на глас, а над 13 лв. и че методиката на изчисляване на субсидиите, всъщност противоречи на закона. Шоуто на Слави се позова на получена от МФ информация, но главният прокурор Сотир Цацаров веднага се самосезира и разпореди проверка.

Върховна административна прокуратура е сезирала и Сметната палата да осъществи финансов контрол, както и Върховна касационна прокуратура предвид събраните данни за извършени престъпления от общ характер от служители на Министерство на финансите.

Нямало грешка при определянето на партийните субсидии според Менда Стоянова

Нямало грешка при определянето на партийните субсидии според Менда Стоянова

По думите ѝ законът бил спазен

Според оповестеното от "Шоуто на Слави" реално изплатената субсидия е от 38 684 384 лв. т. е. с 6 519 540 лв. повече.

Проверката на ВАП води до извода, че на петте политически партии и коалиции - ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и "Воля" - неправилно са изплатени суми и в нарушение на разпоредбите на чл. 25, чл. 26 и чл. 27 от Закона за политическите партии /ЗПП/. От БСП обявиха, че са готови да върнат надвзетото, но отхвърлиха всякакви други въпроси. БСП поискаха и оставката на министър Горанов.

По същия незаконосъобразен начин е формирана и разпределена субсидията за политическите партии, по които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори - такава е партия "Възраждане".

Вие искате 1 лев субсидия на глас, те си гласуват 11 лева и накрая получават 13,23 лв.

Вие искате 1 лев субсидия на глас, те си гласуват 11 лева и накрая получават 13,23 лв.

2,5 млн. българи, гласували "за" 1 лев субсидия, не били достатъчни, за да е валиден референдумът, а на предишните евроизбори за всички кандидати гласуваха общо 2 239 430 души