Премиерът е изпълнителна власт и няма работа в Народното събрание и да казва на депутатите какво да правят. Така лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов коментира в кулоарите на парламента пред журналисти предложението на премиера БОйко Борисов партийните субсидии да станат 1 лев.

По думите му с ограничението до 1 лев за една по-голяма партия намалява нейната издръжка изключително много и прави издръжката й фактически невъзможна. За Симеонов най-голямата опасност, което се крие в това предложение е, париите могат да попаднат в ръцете на големи, скрити и задкулисни икономически играчи.

Борисов предложи 1 лв. партийна субсидия
Обновена

Борисов предложи 1 лв. партийна субсидия

Лично дойде в Народното събрание, а спечелил изборите като кмет без нито един лев

От НФСБ ще подкрепят предложението за намаляване на партийната субсидия, но трябвало да има и официални законови текстове, които да дават възможност и за друго евентуално, но официално финансиране на париите. Той не вижда какво лошо има, например, телевизия "Скат" да помага на НФСБ, както е било преди.

"Всичко друго е залитане към популизъм", отсече Валери Симеонов.

Припомняме, през 2016 г. Слави Трифонов инициира подписка за провеждане на референдум, която беше подкрепена от над половин милион българи. Предвиждаше се той да включва шест питания, които да бъдат поставени заедно с гласуването за президент. Един от въпросите беше свързан именно с партийните субсидии. Гражданите трябваше да решат дали подкрепят годишната държавна субсидия на политическите партии и коалициите да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори.

При провеждането на референдума през ноември по въпроса се произнесоха над 3 милиона българи, като резултатите бяха красноречиви. Общо 2 516 957 души се обявиха "за" идеята срещу едва 523 703, които бяха против.

Дни по-късно обаче от ЦИК съобщиха, че не достига под 1%, за да бъде референдумът задължителен. Слави Трифонов обвини Комисията в "чудовищна манипулация", но след близо половин година ВАС се произнесе окончателно в полза на ЦИК.

Така въпросите от референдума отидоха за обсъждане в Народното събрание и въпреки че при последното си подаване на оставка премиерът Борисов се зарече да изпълни народната воля, реално обсъждане на въпросите в пленарна зала нямаше. Самият Борисов не веднъж се е изказвал против идеята за субсидия от 1 лев на глас именно с аргумент, че по този начин партиите ще станат зависими от икономически субекти.