Понякога се налагат и непредвидени решения. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по Нова телевизия по повод предложението за рязко намаляване на субсидиите на партиите - от 11 на 1 лев за получен глас.

"Ако някой тласка целия разговор на нивото на популизма, конвенционалните мерки не винаги дават резултат. Едно е да правиш популизъм на гърба на държавата, друго - на гърба на партиите", каза Дончев.

БСП се съгласи на по-ниска субсидия

БСП се съгласи на по-ниска субсидия

Но не от 1 лев

Запитан дали това предложение не е популистко, той обясни: "Популизъм е да обещаваш нещо, което или не може да стане, или има ефект, обратен на очакванията".

"Питате ме дали това може да бъде доведено до край - да, може да се случи. И хората, и институциите на фона на Сметна палата, партиите няма да харчат пари от публично финансиране. На първо време може да се свият много разходи - куп кампании, които се правят", каза той и поясни, че това ще се отрази на семинари, обучения, мероприятия, организирани от партиите.

Горанов не знае дали е в списъка на прокуратурата за субсидиите

Горанов не знае дали е в списъка на прокуратурата за субсидиите

От МФ били привикани директор, началник отдел и експерт

Няма да има преразглеждане на коалиционното споразумение (между ГЕРБ и обединените патриоти - б.р.). Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев.

Дончев призна, че има много интензивна вътрешна динамика, но бе категориричен че няма да се гледат условията на споразумението

Припомняме, на 2 юни вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви, че ще иска преразглеждане на споразумението си.

След изборния ден на 26 май лидерът на ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов изрази недоволството си от поведението от техните коалиционни партньори от "Атака" по време на евроизборите. Той заяви, че не знае как ще се гледат в очите и как занапред ще работят с атакистите.

В краткия си коментар след изборите лидерът на НСФБ Валери Симеонов подчерта, че състоянието на коалицията не зависи от изборите.

Ден по-късно от ВМРО се заканиха, че всяка клевета ще мине през съда. Те имаха предвид пререканията си с лидера на "Атака" Волен Сидеров.

След това лидерът на НФСБ Валери Симеонов отрече да има скандал в малката коалиция.

Изострените отношения в т.нар. малка коалиция в управлението започнаха да се проявяват около година след като започна управлението на третия кабинет на Борисов. Конфликтът обаче беше преди всичко между Волен Сидеров и Валери Симеонов, като първият поиска оставката на вицепремиера, а депутатите от НФСБ свалиха доверието си от лидера на "Атака" като шеф на ПГ на Обединени патриоти.

Нямало грешка при определянето на партийните субсидии според Менда Стоянова

Нямало грешка при определянето на партийните субсидии според Менда Стоянова

По думите ѝ законът бил спазен

Вицепремиерът не разясни за отпадането на Цветан Цветанов от ръководните постове. "Трябва да има структурни промени, една партия трябва да се опита да бъде по-близо до хората. За мен е важно да се повиши имунитета, да има механизми, които да реагират веднага - който се е самозабравил да може веднага да бъде санкциониран", каза Дончев и поясни, че ще има промени в устава на ГЕРБ.

Горанов: Можем да платим сумата за изтребителите наведнъж

Горанов: Можем да платим сумата за изтребителите наведнъж

Ще бъде усилия за фиска, но след като сме членове на НАТО...

Относно закупуването на нов тип изтребител и преговорите, които водят представители на правителството ни със САЩ, Дончев обясни, че финалната оферта още не сме я получили. Според него не е коректно да бъдат сравнявани цените, на които се предоставят изтребителите на различните страни, тъй като за някои държави това е надграждане - те разполагат с подобни самолети и сега закупуват по-висок клас.

Сделката за изтребителите да е преди местните избори очаква Елена Поптодорова

Сделката за изтребителите да е преди местните избори очаква Елена Поптодорова

Казваме тавана на цената, за да не се обсъжда всяка корекция, смята тя

"В момента е спекулация да се коментира каквато и да е цена. Когато имаме - ще видим", каза Дончев. Българското правителство не работи под натиск, каза той в отговор на въпрос може ли да се промени критерият за приемливост на офертата за Ф-16.

"Не бива да се води разговор по този начин - купуването на боен самолет не е като купуване на домакинска техника - там се купуват и софтуер, обучават се пилоти, ставаме част от една колективна система", каза Дончев.

Каракачанов: 1.8 млрд. лв. за нови изтребители е само рамка

Каракачанов: 1.8 млрд. лв. за нови изтребители е само рамка

И след получаване на договора продължават преговорите

За думите на президента Румен Радев от Русия, когато той препоръча правителството да не е срамежливо с цената на газа, вицепремиерът каза, че цената на газа не се формира от силно желание, ще търпи еволюция и газовата карта се променя много. Предразсъдъци за цената на газа не трябва да има, категоричен бе Дончев.

Чудеса се случват в цирка или в телевизията. В политиката и в икономиката рядко се случват чудеса, каза Дончев.

Къщата за гости в "Лясковец" била напълно изрядна

Къщата за гости в "Лясковец" била напълно изрядна

Експертите от МЗХГ не констатирали нарушения

Разходите за праване на къщи за гости са под 1 % от евросредствата, но абсолтютно незаслужено този скандал слага петно върху всички европроекти, каза той.

Като дългогодишен вицепремиер, който отговаря за еврофондовете, той заяви, че има къщи за гости, отишли при роднини, както и при служители на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). По думите му, това е гнусно. Ако не е публикация, която да взриви общественото мнение, нямаме механизъм (за проверка - б.р.).

Причината толкова години да не са излезли тези скандали, е че старата селска програма не е в програмата ИСУН, където е описан всеки проект и изхарчените пари. "В такава ситуация скандалът щеше да се разплете много по-рано. Да се види как да се усъвършенстват механизми. Дали с проверка на проверката. Това като тип измама е сравнително примитивно", каза Дончев.