"Къщата за гости в Лясковец, която днес бе проверена, е напълно изрядна и отговаря на всички изисквания." Това обяви Стефан Спасов от Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) във връзка с проверката на къщи за гости. Проверката на първата къща - тази в Лясковец - вече е приключила. Предстои експертите към министерството да проверят още 13 къщи.

Къщата за гости в Лясковец съществува от 2015 година и се използва по предназначение. Има и регистър на нощувките и гостите, посочи Спасов.

Той добави, че къщата е посещавана от български и чуждестранни туристи - от Португалия, Франция и Румъния. На месец са регистрирани около 150 нощувки, което средно е около 5 нощувки на ден.

При проверките са установени документи за нощувки от ноември 2015 година до настоящия момент, което означава, че къщата функционира по предназначение.

Десислава Танева предупреди за проверки на 14 проекта за басейни и джакузита

Десислава Танева предупреди за проверки на 14 проекта за басейни и джакузита

Кандидатстват за допълнителни дейности към къщите за гости

Представени са документи за платени данъци за всички години - от 2015 до 2018 година. Платени са и туристическите такси към Община Лясковец за 2019 година.

"Къщата като разходи отговаря на Стратегията за местно развитие на МИГ Лясковец - Стражица, към която собствениците й са кандидатствали през миналия програмен период и към която са подали проектно предложение за настоящия", каза още Спасов.

По думите му изготвените от проверяващите протокол и доклад от проверката ще бъдат предоставени на Държавния фонд "Земеделие" (ДФЗ).

"От ДФЗ ще разгледат проекта за допустимост и ще извършат допълнителни проверки", допълни експертът.

Медии определиха къщата да бъде първата посетена, като предстои да бъдат проверени още 13 проекта, кандидатствали за развитие на туристически дейности. Поредността на посещенията на останалите 13 проекта отново ще бъде определена от медиите, уверяват от министерството.

Мирослав Найденов видя правен пропуск в казуса с къщите за гости

Мирослав Найденов видя правен пропуск в казуса с къщите за гости

Опасява се, че ще има връщане в изходна позиция