Министърът на земеделието Десислава Танева предупреди от ефира на Нова телевизия, че от неделя започват нови проверки на къщите за гости. По-точно на онези 14 проекта, с които кандидатстват местните инициативни групи за изграждане на допълнителни дейности към къщите за гости - туристически атракции като басейни, детски площадки, детски кътове, джакузи и други.

Танева заяви, че ще покани и телевизионен екип на проверката. Таванът на парите, които могат да се получат като евросредства, се определя от самите местни инициативни групи и е около 195 хиляди лева. Десислава Танева предостави и списък с къщите, които ще бъдат проверявани.

Десислава Танева припомни, че по време на предния й мандат програмата за къщи за гости по ПРСР изобщо не е била отворена именно заради съмнения за злоупотреби. Тя увери, че в момента се работи по издаване на нова методика, по която да се издават актове при нарушения, след като ВАС отмени методиката с аргумент, че е издадена от лице, което няма правомощия за това. Актовете ще бъдат издадени наново и така нарушителите няма да имат основание за ги оспорват, увери Десислава Танева.

Десислава Танева нямала къщи за гости

Десислава Танева нямала къщи за гости

По думите ѝ е декларирала всичко, което трябва по закон

Тя заяви и че глобите със сигурност няма да се платят от българските данъкоплатци, а МЗХ ще направи всичко парите да се платят от самите нарушители.

Според Десислава Танева не може да се постави пълно ограничение за свързаност за роднини до 4-5 коляно, тъй като това противоречи на естествения живот. Роднините на един политик или служител живеят по селата, занимават се със земеделие, правят бизнес. Въпросът според Танева е евросредствата да се използват по предназначение и според правилата, а проблемът е в българския манталитет. Именно на това се дължал и големият брой нарушения, които допълнително са били открити след избухването на скандала с къщата за гости на Александър Манолев.

Направени са три пъти и отгоре повече проверки, отколкото са изискваните между 1 и 5% според оперативната програма. Проверени са 18% кандидатствалите по ПРСР, но въпреки това има още нарушения.

Мирослав Найденов видя правен пропуск в казуса с къщите за гости

Мирослав Найденов видя правен пропуск в казуса с къщите за гости

Опасява се, че ще има връщане в изходна позиция